Siemens IT Solutions and Services (SIS) maakt zich warm voor de publieke sector. Volgens Max Remerie, de directeur in Nederland, is er plek op de markt. “Opdrachtgevers zijn blij met nieuwe gezichten. Die zorgen voor een frisse wind.”
SIS is de doorstart van het vroegere Siemens Business Services. Nadat de top van Siemens eind 2006 besloot de it-divisie toch niet te verkopen, werd de tak omgevormd tot SIS: Siemens IT Solutions and Services. Om een sterkere rol als automatiseerder te kunnen spelen binnen en buiten het concern werd SIS samengesteld uit het 'oude' Siemens Business Services en de bedrijfsactiviteiten Program and System Engineering (PSE, softwareclub uit Oostenrijk ), Siemens Information Systems (SISL, ontwikkelbedrijf uit India), Development Innovations and Projects (DIP, beveiligingstak uit Griekenland) en Business Innovation Center (denktank uit Zwitserland). Bij Siemens IT Solutions and Services telt mondiaal 43.000 medewerkers, en in Nederland zo'n driehonderd. De omzet ligt rond de vijf miljard euro per jaar.
In Nederland maakt SIS zich warm voor ondermeer de publieke sector. Volgens Max Remerie, de lokale directeur Siemens IT Solutions and Services, schreeuwt dit segment om nieuwe it-partijen die een frisse wind laten waaien. "Dat merken we al in Duitsland, Oostenrijk en België, maar nu dus ook in Nederland." Hij wijst op een grote opdracht die Siemens in 2005 binnenhaalde bij de provincie Zuid-Holland. De provincie wil eind dit jaar – een eis van het Rijk – 65 procent van de dienstverlening digitaal kunnen aanbieden. "SIS biedt de standaard portfolio 'e-administratie' aan voor steden, ministeries en provincies. Kern ervan is een integraal document- en kennismanagementsysteem."
Defensiepas
Andere producten en diensten die Siemens publieke instellingen aanbiedt zijn callcenter-systemen (hardware en helpdesksoftware) en beveiligingsoplossingen. Zo kreeg SIS eind vorig jaar een order voor de Defensiepas (winnaar van de Computable Award 2007 voor het ict-project van het jaar). Opdrachtgever was krijgsmachtautomatiseerder DTO. "Een complex project", luidt Remeries typering. "Het gaat om een fysieke beveiligingspas met 'single sign on'-protocollen die moeten praten met het personeelsinformatiesysteem, in dit geval Peoplesoft. Dit thema – een pas op zak met daarachter een digitaal verwerkingsproces – speelt ook in de zorg." SIS was bij de Defensiepas verantwoordelijk voor het projectmanagement en de systeemintegratie. Daarnaast deden er partners een duit in het zakje: Getronics PinkRoccade (software voor beveiligingscertificaten), AET (middleware voor smart cards) en SDU (de pasjes).
Recent succes was er met het binnenhalen van een uitbestedingscontract bij de provincie Noord-Holland. SIS neemt het beheer van de werkplekinfrastructuur over, inclusief helpdesk en personeel (23 medewerkers). Een opmerkelijk contract, omdat Siemens op de uitbestedingsmarkt in Nederland een marginale rol speelt. Remerie meldt dat zijn bedrijf is uitverkoren vanwege het personeelsbeleid en de ervaring met complex projectmanagement (HSL Zuid, het transitietraject voor Zuid-Holland). Hij verwacht meer uitbestedingsorders te kunnen binnenhalen, vooral binnen de overheid. "In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Britse markt, waar Siemens veel it-werk verricht, is de Nederlandse overheid nog terughoudend in outsourcing. Dat gaat veranderen. Bovendien is er plek op de markt: opdrachtgevers zijn blij met nieuwe gezichten."
EPD-versies
Een aanpalende markt waar SIS actief is, is de zorgsector. De automatiseerder biedt versies voor het 'elektronische patiëntendossier' (epd) aan en geeft adviezen over hoe ziekenhuizen hun it-infrastructuur opnieuw moeten inrichten, zodat it-systemen ook de roep om een efficiëntere zorg kunnen ondersteunen. Budgetbewaking is belangrijk, maar ook een meer op de patiënten toegesneden benadering. Remerie: "Voor Orbis in Zuid-Limburg zijn we bezig geweest met het ontwerp van zo'n it-architectuur. We werken daarbij met modules, zoals een registratiesysteem, toegangsbeveiliging met pasjes, terminals om het epd in te lezen, internettoegang, waarbij de patiënt bijvoorbeeld tegen betaling films kan bekijken…dat zijn zaken voor een modern ziekenhuis. Ook moeten we zorgen dat het netwerk krachtig genoeg is voor het opslaan van mri-scans. Hiervoor leveren we speciale ‘enterprise contentmanagement'-oplossingen."
Lees het uitgebreide verhaal 'Adviseur in complexe projecten' in ons archief.