Met het toenemende aantal thuiswerkers, flexwerkers en mobiele werkers hebben steeds meer bedrijven moeite om hun softwarelicenties en beveiliging op orde te houden. Ook op de virtuele desktop moeten immers legitieme programma’s draaien die met het bedrijfsnetwerk kunnen communiceren.
Steeds meer bedrijven maken zich zorgen over licentie- en beveiligingsproblemen bij de vele thuiswerkers, zzp'ers (zelfstandigen zonder personeel) en medewerkers die een eigen laptop gebruiken. "Het is een van de grootste uitdagingen in het bedrijfsleven", vertelt Alex Bausch. Hij is als expert betrokken bij het topic mobility van Computable en directeur van VeiligMobiel BV.
"Tegenwoordig kiezen veel medewerkers ervoor om met eigen apparatuur naar het werk te komen. Ze willen dan geen gebruikmaken van de pc of laptop die de baas of klant hen biedt, maar gebruiken virtuele sessies om met hun eigen laptop het bedrijfsnetwerk te benaderen." Zulke sessies starten de ‘nomadische werkers' op hun laptop op door bijvoorbeeld gebruik te maken van een virtualisatieprogramma van VMware.
Smartphones
Bausch: "Iedere virtuele sessie heeft echter impact op de beveiliging van het netwerk en moet dus voldoen aan de gestelde policies. Dat geldt zowel voor laptops als voor pda's en smartphones." Een belangrijk aandachtspunt bij de beveiliging van software, systeem en data is volgens hem de mogelijkheid om vanuit een virtueel venster documenten te slepen naar bijvoorbeeld het lokale bureaublad.
Bovendien moet alle software op de mobiele apparatuur de juiste licenties hebben. "Een virtuele pc is in principe hetzelfde als een normale bedrijfs-pc. Ook daar gelden complianceregelingen", legt Bausch uit. Hij wijst erop dat de overheidsbijdrage voor het inrichten van een mobiele of thuiswerkplek (1800 euro) vaak onvoldoende is om ook de softwarelicenties goed te regelen.