Een aanzienlijk aantal Mac-gebruikers ondervindt computerproblemen nadat ze het nieuwe besturingssysteem OS X 10.5 (Leopard) hebben geïnstalleerd. Hun machines lopen vast en laten een onheilspellend blauw scherm zien. Apple heeft er een oplossing voor bedacht.
De langverwachte introductie van het nieuwe besturingssysteem OS X 10.5 (codenaam Leopard) is voor veel mensen uitgelopen op een flinke teleurstelling. Installatie van het systeem via een upgrade resulteerde bij veel gebruikers in een onheilspellend blauw scherm dat zelfs na vele uren wachten niet verdween. Het enige dat volgens veel klagers restte, was de machine rebooten en vervolgens opnieuw installeren.
Oplossing
Inmiddels heeft Apple op zijn website het probleem onderkend en er een oplossing voor gevonden: opnieuw installeren via de optie 'Archive and Install', waarbij de oude systeembestanden moeten worden verplaatst. Als alternatief kunnen gebruikers er eventueel ook voor kiezen om via de command line bepaalde 'application enhancement software' te verwijderen.
De problemen met het blauwe scherm leken zich voornamelijk voor te doen bij mensen die kozen voor een upgrade van hun huidige besturingssysteem naar Leopard. ‘Upgrade' is de standaard keuzeoptie tijdens het installatieproces. Deze keuze zou minder ingrijpend zijn dan een complete installatie. De meeste instellingen en applicaties blijven bij een upgrade namelijk onberoerd, aldus een online supportdocument van Apple.
Archive and Install
Veel gebruikers die zich gedwongen zagen te rebooten vanaf de installatie-dvd, kozen daarna voor de optie ‘Archive and Install'. Bij deze optie verschijnt het gevreesde blauwe scherm niet en zou de installatie succesvol zijn. Dit is dus ook de oplossing die Apple adviseert.
Apple-helpdeskmedewerkers raadden dit weekend Mac-gebruikers nog aan om rustig af te wachten tot het blauwe scherm verdwijnt. Op de fora vertellen veel mensen echter dat dit soms wel twee tot drie uur duurt. En dat ze dat geduld niet hebben.
Is dit Computable?
Wat een sensatie en drama… “aanzienlijk” “veel” gebruikers … “onheilspellend” blauw scherm… “veel” gebruikers… tsjonge jonge… in wat voor wereld leven we toch dat dat allemaal zomaar kan… guttegut…
Oke toegegeven: ik ben zelf een Apple gebruiker en zeer groot fan van OSX, dus wellicht (ook?!) bevooroordeeld met een favoriet product, maar doe even wat aan je feitenkennis, Computable, en iets minder emotie en/of sensatie…
Geinteresseerden voor feiten verwijs ik graag door naar Intermediar (http://www.vnunet.nl/nieuws.jsp?id=2191875), MacWereld (http://macwereld.nl/nieuws/2007/10/apple_bevestigt_leopard_blue_screens_bij_installatie), MacRumors (http://www.macrumors.com/2007/10/27/mac-os-x-leopard-support-issues-and-cool-features/) etc.
Sensatie? Ik zat hier net op mijn Mini ook tegen een blauw scherm aan te kijken. Wel weer 1 uur verspild aan beheer.
Ik had toevallig daarna zelf ook maar voor archive and install gekozen en over 36 minuten weet ik dus meer…
Ik ben het helemaal met je eens Ben. In vergelijking met de installatie van Windows Vista is dit nog niks. Vista leverde veel meer problemen op. De schrijver van dit artikel heeft waarschijnlijk iets tegen Apple.
De upgrade van mijn Macs verliep zeer voorspoedig. Geen problemen dus.
Ik geloof heus wel dat er enkele problemen zijn bij andere mensen, maar het is eenvoudig op te lossen en stelt weinig voor.
Dit is geen objectief artikel dus.
Ik ben het met de vorige schrijver eens. Sensatieverhalen. Voor de doorsneegebruiker: dvd erin, opnieuw opstarten, even vertellen welke taal je wilt gebruiken, op welke schijf je het wilt installeren en of je gebruik wilt maken van bestaande settingen of een schone installatie wilt en dan gaan met die banaan! Half uurtje later opnieuw opstarten en klaar is Kees. Als je besloten hebt op basis van bestaande settingen te installeren kun je nu weer gewoon aan het werk. “Gewoon”? Nou eerst genieten van alle mooie gadgets die Apple in deze versie gestopt heeft, geweldig!
Opstartproblemen? Voor sommige gebruikers jammer genoeg wel, voor anderen – het merendeel als ik zo de pers lees – geen probleem. Het is ook opvallend dat na installatie niet meteen weer updates gedownload hoeven te worden.
Een artikel met een hoog “De Telegraaf” gehalte. Beste redactie doe eerst eens onderzoek voordat je een artikel plaatst. Als jullie 5 minuten aandacht hadden besteed aan onderzoek, hadden jullie kunnen achterhalen dat het ‘ blue screen’ te wijten was aan de application enhancer van unsanity. APE is controversieel omdat het aanpassingen maakt aan het OS. Geen enkele OS-installer is bestand tegen wijzigingen in het OS zelf ook windows, linux niet. http://unsanity.org/archives/haxies/leopard.php