De Europese Unie is van plan de immigratie van hoog opgeleide werknemers met de zogenaamde ‘Blue Card’ makkelijker te maken. De Verenigde Staten zijn bang dat ze getalenteerde buitenlandse studenten gaan verliezen aan de EU.
Volgens vice-president van de Europese Commissie Franco Frattini gaat 55 procent van de getalenteerde buitenlandse werknemers naar Amerika, terwijl slechts 5 procent voor Europa kiest. Om daar verandering in te brengen, komt een immigrant die solliciteert op een baan in de EU die niet door een Europeaan kan worden vervuld, straks in aanmerking voor een Blue Card, een soort Europese verblijfsvergunning. Kandidaten voor deze regeling hebben wel een diploma en minstens drie jaar werkervaring nodig.
Blue Card
De EU-lidstaten moeten voor zichzelf nog besluiten hoeveel immigranten ze per jaar met een Blue Card willen toelaten. De kaart is twee jaar geldig, waarna hij verlengd kan worden. De aanvraagprocedure moet maximaal drie maanden gaan duren. Dat staat in schril contrast met de vijf tot tien jaar die in de VS voor de aanvraagprocedure van een Green Card staat. De Blue Card geeft de immigrant alle rechten die een autochtone Europeaan ook heeft.
Van de Green Card wordt in de VS dankbaar gebruik gemaakt door grote technologiebedrijven, die veel buitenlandse afgestudeerden voor zich weten te winnen. Het grootste deel van de PhD-diploma's wordt in de Verenigde Staten uitgereikt aan allochtone studenten. De toewijzing van de Green Card gebeurt via loting en het aantal dat uitgereikt wordt is aan een quotum gebonden.
Volgens Ralph Hellman, lobbyist voor de ITI-raad waar ondermeer Apple, Microsoft, Dell, Cisco Systems, IBM en Intel lid van zijn, moet het Amerikaanse congres snel iets doen om de immigratieprocedure makkelijker te maken, omdat de EU er anders vandoor gaat met al het technisch talent uit de rest van de wereld. Gelukkig voor de VS is de EU al vanaf 1999 bezig met de Blue Card en vooral Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben nog altijd hun bedenkingen.