Steeds vaker wordt ICT bij bedrijven ge-outsourced, om uiteenlopende redenen die meestal om geld gaan. Meer en meer zie ik ook tot mijn stomme verbazing dat de BI afdeling mee verhuisd naar een externe organisatie.
Jaren heb ik ook zelf meegedaan aan het beweren dat BI heel anders is dan andere IT onderdelen, omdat het veel dichter tegen de klant staat, 100% uitgeharde requirements niet bestaan in BI land en dus heel flexibel ontwikkeld moet worden, ontwerpen van data modellen in data warehouses, marts etc een vertaling is van strategie naar data etc etc.
Als dit niet allemaal loze kreten zijn geweest, en ik was niet de enige, dan kan en wil je een dergelijk functiegebied toch niet bij een ander bedrijf onderbrengen?
Misschien zie ik het wel helemaal fout, vandaar ook deze blog.
Heeft iemand outsourcing van BI zien werken, of heeft er iemand een andere mening, of…. nou ja je begrijpt me wel.
Ik begrijp niet wat er precies het probleem is: het outsourcen van BI per se, het outsourcen van de technische ontwikkeling van de capabilities, of het uitbesteden van de hele functionele activiteit?Het eerste is een te algemeen statement en heeft eerder te maken met geloof of dat BI heilig is en dat alle aan BI gerelateerde activiteiten altijd door eigen mensen gedaan moeten worden.Het tweede kan werken en er zijn veel bedrijven waar de technische arm uitbesteed is, inclusief BI en werkt.Het derde alternatief lijkt me erg ingewikkeld; hoe kan een externe partij bepalen wat er moet gebeuren en welke rapportages, dashboards etc. door het bedrijf gebruikt moeten worden.Mvg,Piet
Beste Carel, samen met ISDC-Roemenie BV werk ik op het moment aan een serieus BI project bij een nederlandse verzekeraar. Vier bronsystemen (2 intern, 2 extern) een datawarehouse (Datavault alla Dan Lindstedt) en een Data mart (Kimball) voor marketing & sales. Tientalle OLAP cubes en vele rapporten. We hebben een duidelijke verdeling van werk tussen wat de klant’s verantwoordelijkheid is (requirements), de nederlandse consultants (architecture, globale ontwerp, func. testen) en de roemeense (ETL ontwerp/bouw, detail ontwerpen, unit/system testen, OLAP/Rapport bouw). De resultaten tot nu toe zijn best positief. Het valt me op dat als je de tijd neemt om de roemeense consultants de bedrijfsconcepten bij te brengen, ze met analytische sterk doordachte oplossingen komen. Het detail ontwerp van de data vault en de datamart kunnen we met een gerust hart aan ze over laten. Kwa ETL hebben we wel met een harde “data contract” tussen bronsysteem en staging area gewerkt om daar een heldere afbakening van verantwoordelijkheden te geven. Het opstellen van het datacontract was (en wijzinging hierin zijn nog steeds) een “joint skype effort” van klant, nederlandse en roemeense consultants.Als je meer info wilt: fkwakkel@qubiz.eu, 06-21598815