Bijblijven. Het toverwoord voor de ict’er. Dat kan met opleidingen en cursussen. Maar waarom kies je voor welk certificaat? Rudy Janssen haalde het ITIL-certificaat. Hij deed dat bij opleider Ises.
Waarom dit certificaat?
Atos Origin heeft een eigen sausje over ITIL gegooid. Ik wilde ook weten hoe de ITIL eruit ziet zonder dit sausje. Ik heb eerst het itil Foundation-certificaat behaald.Omdat ik vooral zelf bezig ben met probleemprocessen heb ik het uitgebreid met het itil Practitioner-certificaat op het gebied van incident- en problemmanagement.
Heeft je werkgever het certificaat betaald?
Ja, mijn werkgever heeft het certificaat betaald.
Hoe ziet de opleiding eruit?
Itil foundations bevat de basis van itil. Het beschrijft alle processen. Het is erg theoretisch. De cursus beslaat twee lesdagen en een examen. Tijdens het examen moet je vooral de processen benoemen en de stappen die je in de processen moet nemen.
Itil practitioner is veel meer op de praktijk gericht. Je leert hoe je de processen moet managen, welke rapportage je moet maken en hoe je de processen kunt verbeteren. Het laat zien hoe je itil toepast. Er zijn verschillende practitioner-certificaten, ieder certificaat is gericht op een ander proces binnen itil.
Om het itil Practitioner-certificaat te behalen moet je ook een praktijkopdracht maken. Je kunt daar zoveel tijd insteken als je zelf wilt. Het heeft mij ongeveer 20 uur gekost. Ik heb voor een klant een verbeterplan gemaakt.
Wat heb je geleerd?
Ik heb een beter beeld gekregen van de achtergrond van itil, van hoe de processen in elkaar zitten en wat de samenhang is tussen de verschillende processen. De theorie is toch heel anders dan de praktijk.
Heb je het certificaat binnen de normale termijn behaald?
Er is niet echt een termijn voor. De cursus wordt gepland. Of je het examen aflegt is je eigen keuze.
Wat vond je lastig aan de opleiding?
Het behalen van het itil foundation-certificaat vond ik niet moeilijk. Ik kan me voorstellen dat het, als je itil nog nooit gezien hebt, een behoorlijke kluif is. Vooral omdat het erg theoretisch is.
Soms was het lastig om de verschillen uit elkaar te houden tussen Atos Origins itil implementatie (csdm) en het ‘echte’ itil. Maar dat is een kwestie van goed leren en stampen. Je moet gewoon een knop omzetten.
Tijdens het maken van proefexamens voor het itil Practitioner-certificaat dacht ik dat ik het examen goed gemaakt had, maar ik behaalde een drie. Bij de vragen moet je ieder woord goed lezen, want ze zijn tricky. Uiteindelijk heb ik het practitioner-certificaat wel behaald.
Wat viel mee?
Ik vond de praktijkopdrachten tijden de cursus een eyeopener. Er werd een servicedesk gesimuleerd en er worden dan een hele reeks van problemen op je afgevuurd. Je wordt echt met je neus op de feiten gedrukt. Zo merk je bijvoorbeeld dat als je het aantal incidenten niet registreert je ook geen onderzoek kunt doen hoe je de servicedesk kunt verbeteren.
Heb je bewust voor Ises gekozen als opleider?
Nee, mijn werkgever heeft een afspraak met deze opleider.
Wat heb je aan het certificaat gehad?
De contacten met de andere cursisten vond ik erg prettig. Zo konden we ervaringen uitwisselen. En ik heb meer ideeën gekregen over hoe ik processen kan verbeteren.
Welke certifikaten wil je nog behalen?
Ik ben nu al bezig met het volgende itil Practitioner-certificaat, namelijk release and control. Hier wordt het releasemanagement en het changemanagement behandeld. Later wil ik wel als changemanager aan de slag, vandaar.