Netwerkinfrastructuurbouwers zijn de loodgieters van de ict. Niks sexy apparaatjes met flikkerende lampjes, maar grijze dozen die bij nacht en ontij moeten blijven werken. Net als gas, licht en water, gewoon voorzien in een basisbehoefte. Hoe moeilijk kan het zijn?
Nou is er wel een subtiel verschil tussen die drie andere basisbehoeften en een netwerk. Bij gas, licht en water moet je rekening houden met druk en stroompieken, maar wat er door die buizen en leidingen gaat staat de komende jaren wel vast. Bovendien stroomt dat allemaal één kant op. Een ict-netwerk daarentegen krijgt te maken met allerlei verkeersstromen in diverse richtingen met willekeurige in- en uitkoppelingen. En het vertakt zich onderweg ook nog in allerlei routes. Vertragingen, bandbreedtes en snelheden hebben grote invloed op de goede werking.
Om dat allemaal in goede banen te leiden, moet de netwerkbouwer weten wat er door een netwerk stroomt. En dat kan morgen totaal anders zijn. Inmiddels transporteren we niet alleen data en telefonie over ict-netwerken, maar ook verkeer van gebouwbeheer- en alarmsystemen, oproepinstallaties, zoeksystemen, camera's en steeds vaker radio- en tv-distributie. En dat allemaal in combinatie met toegangscontrole en aanvullende beveiligingen. De uitdaging wordt steeds groter om robuuste, veilige en toekomstvaste netwerken te bouwen.
De loodgieters van de ict kunnen, anders dan hun collega's van gas, licht en water, niet teren op een eenmalig geleerd kunstje. Zij moeten blijven leren omdat het kunstje beperkt houdbaar is. Dat is voor de buitenwereld nog steeds niet sexy, maar het geeft wel een lekker gevoel als je door Schiphol loopt en je weet dat jouw netwerk ervoor zorgt dat alles in deze continu veranderende heksenketel blijft bewegen. Dus eigenlijk draait het allemaal om emotie… als 't maar wel werkt!
Wim Coenen
Director Business Development bij Vosko Networking