Het is misschien een vreemde associatie maar toen ik hoorde dat Armin van Buuren tot beste DJ ter wereld is gekozen, moest ik aan de moderne beheerder denken. Als DJ gaat het er niet om dat je zelf muziek maakt maar je hebt wel zicht op wat er allemaal is. Je selecteert stukken die je combineert tot een samenhangend geheel.
In IT-land is er steeds meer behoefte aan intermediairs. Vroeger bouwden en onderhielden wij systemen maar vandaag de dag kopen we ze in. Of assembleren we ze uit componenten en ‘services’ in een Service Oriented Architecture. Hierbij moeten de nieuwe delen wel passen in het bestaande landschap. Dit is juist de uitdaging van de moderne beheerder, het combineren van de nieuwe wereld en de oude wereld. Als intermediair zit je dan tussen de business en de vele leveranciers van services en componenten die je tot een oplossing op maat kunt combineren. Je hebt zicht op deze markt van deeloplossingen. Je koopt ze in en assembleert ze. Net zoals een DJ. Het maakt het trouwens ook een stuk makkelijker om thuis uit te leggen wat je doet: “Ik ben IT DJ”.
Armin van Buren heeft zijn plaatjes tenminste nog in zijn koffer of op de draaitafel liggen. Ik vergelijk de moderne beheerder vaker met een jongleur, die een onbekend aantal ballen in de lucht moet houden en daarbij niet weet of de grond waarop hij staat niet vlak naast een afgrond ligt. Elke ontwikkelaar – toeleverancier in het MKB bepaalt zijn eigen IT-architectuur, gebaseerd op zijn product of dienstportfolio. Het ideaal van blokken van verschillende leveranciers, die op elkaar aansluiten, is m.i. nog ver weg. Ik zou graag wat meer inzicht krijgen in de rol van wetenschap in de IT-ontwikkeling om te komen tot beheerbare en voorspelbare IT.
Een mooie vergelijking Ton, een jongleur. Deze metafoor gebruik ik toevallig ook in mijn Derde Generatie Applicatiebeheer presentatie, die nader op dit fenomeen ingaat. Ik laat dit videoclipje zien om het verhaal op te leuken: http://www.youtube.com/watch?v=AT-_2oAdN40, heel knap. Voor wie belangstelling heeft, in december geef ik de presentatie op het jaarcongres van de ASL BiSL Foundation (http://www.asl-bisl.org/sprekers). Ook vertel ik met alle plezier over Derde Generatie Applicatiebeheer op bijvoorbeeld een afdelingsoverleg. Het enige dat ik als ‘vergoeding’ vraag is dat wij er een goede discussie over kunnen voeren. Daar gaat het me om, het nader verkennen van deze nieuwe beheeruitdaging.Wie heeft trouwens al ervaring met beheer van applicaties op basis van SOA? Wat zijn de voornaamste verschillen met beheer van traditionele applicaties?