Nederland is mkb-land bij uitstek. Nu veel Nederlandse grote multinationals opgeslokt worden door – consortia van – andere multinationals geldt dat meer dan ooit. Het interessante aan het mkb is echter dat zakelijk gezien de it-behoeften van deze ondernemingen meer en meer richting de enterprise gaan, en dat de hedendaagse technologie het ook mogelijk maakt om deze behoeften in te vullen.
Immers, beschikbaarheid van betaalbaar breedband is gemeengoed. Veilige toegang tot het bedrijfsnetwerk vanaf ongeacht welke locatie is goed mogelijk tegen een betaalbare prijs en om mobiel te kunnen werken. Daarvoor hoef je echt niet meer bij LogicaCMG of Philips werkzaam te zijn. De uitdaging van al deze mogelijkheden is echter – zoals altijd – de beheersbaarheid van alle mogelijkheden en daarnaast het mkb-adagium ‘Ik koop wat ik nu nodig heb'. Mkb-organisaties hebben alleen geld over voor it die direct nut heeft. En dat is exact de reden dat bij veel bedrijven aan elke server een extra aantal harde schijven is toegevoegd om te voorzien in extra opslagcapaciteit. Veel organisaties komen echter zo langzamerhand tot de conclusie dat dit dataspaghetti oplevert; een direct attached storage-oplossing is vaak onoverzichtelijk en de data slecht toegankelijk. Dat deze beperkingen vaak slechts bij een calamiteit naar voren komen, is een gegeven.
En dan komt de onvermijdelijke vraag ‘Hoe nu verder?' Het inzicht verkregen door een falende infrastructuur noopt de organisatie tot een evaluatie en vervolgens tot het trekken van de portemonnee. Gelukkig heeft ook de dataopslagmarkt niet stil gestaan en biedt de technologie ook voor dit essentiële onderdeel van de it, grootzakelijke oplossingen voor mkb-prijzen. Er zijn vandaag de dag betrouwbare en goed beheersbare producten op de markt, die eenvoudig binnen de huidige IP-omgeving geadopteerd kunnen worden.
En – belangrijker nog – het wordt steeds eenvoudiger om te kopen en uit te breiden maar behoefte. Een recente ontwikkeling die hieraan bijdraagt heet ‘thin provisioning'. Deze methode gaat intelligent om met de minimale opslagcapaciteit die een applicatie eist, en kent deze virtueel toe aan de applicatie. De werkelijke hoeveelheid toegewezen capaciteit ligt aanmerkelijk lager. Mocht vervolgens de applicatie meer schijfruimte nodig hebben, dan wordt dit gemeld via een alert en kan deze schuifruimte ook echt worden toegewezen. Dit betekent dat de klant koopt wat hij nodig heeft – en dat u, als it-dienstverlener – vrijwel verzekerd bent van een vervolgaankoop op een moment dat de klant de behoefte ziet.
Harry Wilmink
Country Manager bij EqualLogic