Dat open source een blijvertje is, zal niemand meer verbazen. Ook dat open source geen synoniem is voor gratis software, is bij een ieder inmiddels wel bekend. Velen denken echter nog steeds dat open source-oplossingen niet die kwaliteit kunnen bieden van de bekende grote merken.
Het tegendeel is naar mijn mening waar. Laten we eens proberen te analyseren hoe de huidige open source-oplossingen tot stand komen. Was het in het verleden nog een groep enthousiaste professionals, die uit soms ideologische overwegingen samen een product ontwikkelden, bestaat de huidige 'community' uit een veel grotere groep ontwikkelaars. De traditionele community wordt tegenwoordig aangevuld door goedbetaalde engineers die of door grote bedrijven of door Venture Capital-opgerichte bedrijfjes worden betaald voor de ontwikkeling van open source-oplossingen.
Grote bedrijven hebben dit ook gezien en verschuiven de toekomstvisie steeds vaker in de richting van open source. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Novell met SuSE Linux, of IBM die zonder probleem Linux ondersteunt in plaats van AIX op bijna alle processortypen. Maar ook een oude bekende als Ingres heeft besloten open source te gaan.
Dat open source-oplossingen nog niet over alle features beschikten die bestaande closed source-oplossingen wel hadden, klopte. Echter, deze achterstand is (vrijwel) volledig weggewerkt. Sterker nog, ik voorspel dat de community in staat zal zijn om door te gaan met de ontwikkeling én een voorsprong in functionaliteit te nemen. Dit vaak tegen een veel betere prijs en zonder enige vendor lock-in.
Jammer dat een bedrijf als SCO zijn Linux-versie een aantal jaren geleden van de markt heeft gehaald en heeft geprobeerd de andere Linux-leveranciers juridisch de toekomst te ontnemen. SCO heeft in de afgelopen maand bescherming gezocht bij de faillissementswetgeving in de VS. Als ze de open source-markt trouw waren gebleven, is de kans groot dat ze een van de marktleiders zouden zijn geweest.
Dat het een mooie open source-toekomst mag worden!
Erik Monninkhof
Directeur bij Dupaco