Meer geld én gebundelde aandacht voor fundamenteel onderzoek, zonder de link met de samenleving uit het oog te verliezen. Dat is de strategie van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) de komende vijf jaar. Speciale aandacht is er voor de organisatie van data en software.
Op nationaal (commissie Chang, NWO) en internationaal niveau (de EU-/Lissabon-agenda) is de roep om meer fundamenteel onderzoek en bijbehorende financiering hoorbaar. Het CWI hoort samen met een aantal andere organisaties, zoals de Max Planck-instituten en het Franse Inria, tot de toonaangevende centra van het Europees wiskunde/informatica-onderzoek. Om zijn wetenschappelijke positie vast te houden bundelt het CWI de komende jaren zijn krachten op vier maatschappelijke themagebieden: aard- en levenswetenschappen, maatschappelijke logistiek, data-explosie en software als service.
Binnen het eerste themaveld bedenkt het CWI nieuwe geavanceerde wiskundige modellen en computersimulaties voor aardwetenschappers en systeembiologen. Bij de maatschappelijke logistiek gaat het om helpen van organisaties met een publieke (netwerk)functie, zoals spoorwegen, taxicentrales, ziekenhuizen, telco's of nutsbedrijven die logistieke vraagstukken hebben, zoals een capaciteitstekort of een planningsprobleem. Het derde gebied, data-explosie, is het terrein dat wetenschap en samenleving voor nieuwe vraagstukken stelt. Het CWI houdt zich bezig met databaseopslag, semantische technieken om grote databestanden automatisch te structureren, en visualisatieonderzoek.
Software als dienst
Tot slot begeeft het CWI zich eveneens op het veld van 'software as a service' (Saas), oftewel software als dienst en niet meer als één product. Het instituut spreekt zelf van 'service-oriented computing': grootschalige, losgekoppelde, gedistribueerde applicaties die bestaan uit 'services' (stukjes software) van verschillende leveranciers. Het CWI wil onder meer onderzoeken hoe betrouwbaar software eigenlijk is, in het bijzonder dit soort 'in service' draaiende oplossingen. Ook komt er onderzoek naar de volledig geautomatiseerde omvorming van softwarecomponenten en naar nieuwe vormen van middleware.
Om de ambities waar te maken die in het beleidsplan 2007-2012 staan, heeft het CWI (omzet 16 miljoen euro) berekend jaarlijks 2,5 miljoen euro extra aan middelen nodig te hebben.
Meer weten? Lees dan het artikel 'Samenleving inspireert CWI' in ons bladarchief.
Meer geld? Nog meer geld om een nieuwe dbms te maken?? Wat heeft dit instituut eigenlijk geleverd? Behalve het oprichten van BV’s en kennis te gelde maken met venture Capital? Nog meer geld uit deze BV’s voor Oracle projecten bij overheid? Nog meer EU gelden?
Transparantie zou wel goed zijn.