Microsoft heeft lang geprotesteerd tegen zijn veroordeling door de Europese Commissie, maar legt zich daar nu toch bij neer. De Windows-producent schrapt zijn hoger beroep en brengt wijzigingen aan in zijn bedrijfsvoering.
Microsoft kondigt aan te voldoen aan de strafmaatregelen die de Europese Commissie in 2004 oplegde, nadat de Amerikaanse softwareproducent schuldig was bevonden aan misbruik van zijn monopoliepositie. Beide partijen in deze antitrustkwestie melden een "constructieve discussie te hebben gevoerd". Dit is gebeurd na het oordeel door het Hof van Eerste Aanleg in september.
Eurocommissaris Neelie Kroes, verantwoordelijk voor mededinging, meldt dat het zaadje voor de overeenstemming is ontsproten tijdens een persoonlijk overleg wat zij had met Microsoft-ceo Steve Ballmer. Dit vond plaats in een klein restaurant in Nederland, waar zij naar eigen zeggen de rekening betaalde. Daarna is nog veelvuldig telefonisch overlegd.
Microsoft laat nu zijn hoger beroep tegen de veroordeling door de EC varen. Daarnaast brengt het nog enkele wijzigingen aan in zijn bedrijfsvoering om volledig te voldoen aan de opgelegde strafmaatregelen. Tot op heden stelde de Windows-producent dat het dat al deed. De Commissie meende echter van niet, wat weer een extra twistpunt in deze zaak was.
Lagere vergoeding
De nu beloofde wijzigingen betreffen onder meer een drastische verlaging van de vergoeding die Microsoft rekent voor informatie over zijn protocollen. De EC had de softwareontwikkelaar opgelegd concurrerende bedrijven en open source-partijen in staat te stellen beter aan te sluiten op de marktdominante software van het bedrijf. De licentievergoeding die Microsoft daarvoor rekende, omvatte een percentage van de behaalde omzet van de aansluitende software. Dit was wéér een twistpunt tussen Microsoft en EC. Die royalties zijn nu verlaagd tot een eenmalige betaling van 10.000 euro.
Microsoft is op zijn website opvallend summier over deze doorbraak in de reeds lang lopende Europese antitrustzaak. Ondertussen hebben de zeven resterende staten in de Amerikaanse antitrustzaak besloten dat zij Microsoft langer onder curatele willen hebben.