We presenteren dit jaar niet alleen de nieuwe Computable 100, onze jaarlijkse lijst van krachtigste ict-bedrijven in Nederland. We geven ook meer inzicht in de totstandkoming ervan door het publiceren van de lijsten die eraan ten grondslag liggen.
Deze gids presenteert de honderd krachtigste ict-bedrijven in Nederland. Zoals je van ons gewend bent en zoals we dat al jaren doen. Dit jaar kiezen we bovendien voor meer transparantie. We tonen voor het eerst niet alleen de honderd krachtigste bedrijven, maar geven in aparte ranglijsten ook een duidelijk beeld van hun financiële gezondheid en van hun imago.
Niet iedereen vindt namelijk hetzelfde belangrijk. De één excelleert als werkgever, de ander oogst waardering als zakenpartner, de derde gooit hoge ogen door zijn vermogen het oude los te laten. Een hoge omzet is niet genoeg om bovenaan in onze top 100 te eindigen. Tevreden klanten, goed werkgeverschap en het vermogen tot innovatie onderscheiden de eendagsvliegen van de bedrijven die blijven, jaar na jaar.
Ook dit jaar kijken we daarom opnieuw niet alleen naar de cijfers, maar ook naar jouw mening. Alleen de markt weet ten slotte wie de beste is. Reputaties zeggen wel degelijk iets over de werkelijkheid.
Het imago van de bedrijven uit de Computable 100 is net als vorig jaar gemeten door TNS NIPO. De adviseurs van Mazars Berenschot berekenden dit jaar voor ons de financiële gezondheid van de bedrijven uit de Computable 100. Verderop in deze gids vind je uitgebreide verantwoordingen over de wijze waarop zij hun scores bepaald hebben.
Daarnaast presenteren we de resultaten inzichtelijker. Behalve één overzichtstabel met de honderd krachtigste bedrijven en een ranglijst van de financieel meest gezonde bedrijven, gaan we in drie aparte katernen dieper in op het imago van de bedrijven uit de Computable 100.
We geven in die katernen ook tips voor het verbeteren van bedrijfsimago's. Heb je bijvoorbeeld al eens gehoord van crowdsourcing? Daarbij sleutelt het publiek mee aan producten. Dat kan niet alleen verrassende resultaten opleveren, maar bezorgt je ook nog eens de naam van een innovatief bedrijf. Ben je ooit wel eens op het idee gekomen om goede relaties het gebruik van je kantoorfaciliteiten aan te bieden? Zo benadruk je de bijzondere band die je met ze hebt. Prima voor je imago als zakenpartner. En wie bekend wil staan als een goede werkgever, blijkt gewoon een ouderwetse knalfuif te moeten geven.
De bedrijven die in deze gids staan hebben in ieder geval alle reden voor een feestje. In onze lijsten vind je alleen de blijvers terug, de bedrijven die investeerden. In hun klanten, in hun werknemers en in vernieuwing.Sla er de lijsten maar op na. Zoals gezegd: dit jaar meer lijsten dan je van ons gewend bent. Verdrink er niet in, maar doe er je voordeel mee.
Een mooie lijst. Ik mis er een in. Ik werk met Projectplace: een online tool ter ondersteuning van communicatie en samenwerking binnen projecten. Heel helder en prettig werken, intuitief. Op projectplace.nl kun je gratis een testproject starten. Het proberen waard!
Bedankt voor het compliment Laura! Ik hoop dat wij volgend jaar opgenomen gaan worden en ons kunnen nestelen bij de besten!
Vreemd dat Gartner niet in de lijst staat, je zal toch verwachten dat ze minimaal in de top 3 zouden staan.
uhm, kijk ik scheel of komt Sogeti (1 van de grotere) echt niet zelfstandig in deze lijst voor?
Ja, je hebt gelijk, Sogeti komt echt niet voor. Ik heb ge-ctrl-f’t. Ik zou het wel raar vinden als ze onder Capgemini vallen, dat is in Nederland gewoon een concurrent. Kan Jolein reageren?
@ David Ending
Sogeti is ontstaan toen Iquip gekocht is door Capgemini. Het zou toen Capgemini Sogeti gaan heten, maar ze hebben de naam Capgemini nooit toegevoegd.
Sogeti is geen onafhankelijk bureau. Er wordt op allerlei vlakken samengewerkt met Capgemini, hoewel aan medewerkers verteld wordt dat dit niet zo is. Kijk maar eens goed op evenementen, wie deelnemen, organiseren enz. En kijk eens naar de logo’s.
@ Kritisch:
Sogeti is net zo zelfstandig als dat Capgemini dat is. Beiden zijn eigendom van een buitenlandse groep, en die beide groepen zijn weer eigendom van het concern Cap Gemini. Dat de logos overeenstemmen klopt, ze maken immers deel uit van hetzelfde concern. Maar het zijn echt aparte bedrijven. Cap’s hoofdkantoor zit in Utrecht naast de A12, dat van Sogeti in Vianen naast de A27. Zelfs de medewerkers van beide bedrijven zullen je vertellen dat het twee aparte bedrijven zijn, elk met hun eigen specialismes en bedrijfscultuur. Waar nodig wordt samengewerkt, maar verder beconcurreren ze elkaar gewoon, met aparte klantbenadering en eigen verkoopteams.
Wat je geschiedenis praatje betreft: IQUIP was altijd al eigendom van CapGemini. Sogeti is pas gevormd toen de Nederlandse dochters van CapGemini gingen fuseren. Het bedrijf zou nooit CapGemini Sogeti gaan heten, het heette direct vanaf het begin Sogeti.
@RonaldV
Mooi verhaal, maar de praktijk wijst gewoon anders uit.
Zowel Capgemini en Sogeti zijn agressieve IT-aannemers in de markt. Zij hebben lang niet altijd het beste voor met hun klanten, en ook dat is uit de praktijk in een reeks situaties. En dat ze ooit Capgemini Sogeti zouden heten is een feit.
Het is duidelijk dat Valori ten onrechte in dit rijtje mist! Top werkgever!
http://www.valori.nl
Het wordt toch eens tijd om de lijst eens te herzien. Progress Software staat 50ste op lijst als het gaat om innovatie. Hoe verklaart men dan al die awards? Zie: http://www.progress.com/about_us/awards/index.ssp.
Daarnaast is Progress een uitstekende, prettige werkgever en financieel zeer stabiel.