Een tijdje geleden hoorde ik een IT-manager vertellen dat zijn organisatie veel applicaties heeft waarvan er geen eigenaar is. Dit heb ik vaker meegemaakt, 'weesapplicaties'.
Een tijdje geleden hoorde ik een IT-manager vertellen dat zijn organisatie veel applicaties heeft waarvan er geen eigenaar is. Dit heb ik vaker meegemaakt, 'weesapplicaties'. Ze blijven wel in leven maar worden verwaarloosd. Niemand bekommert zich erom, zeker als het om belangrijke beslissingen – lees investeringen – gaat. Niemand heeft er zin in om de verantwoordelijkheid voor zo'n applicatie op zich te nemen. Zeker als het afdelingsoverschrijdende systemen betreft. Ik heb het idee dat we deze categorie juist steeds vaker aantreffen. De komst van composiete applicaties, gebouwd – of beter gezegd uit componenten en services geassembleerd – zal hierbij niet helpen. Service Oriented Architecture biedt veel flexibiliteit maar stelt ook eisen aan het beheer van de vele componenten. Nadenken over functioneel beheer helpt om bewuster te worden van de ‘objecten van beheer’ en wie waarvoor verantwoordelijk is. Met de BiSL best practices als handvat voor de functioneel beheerder uiteraard.
Daarnaast is het de kunst om een eigenaar aan de applicatie gekoppeld te houden. Mensen veranderen van functie en/of werkgever en organisaties veranderen ook continue door reorganisaties waardoor verantwoordelijkheden ook kunnen wijzigen en het eigenaarschap onder druk komt te staan. De kunst is dus om een eenmaal bekend eigenaarschap te blijven bewaken. Dit kan door regelmatig audits hierop te houden en te toetsen of het eigenaarschap nog klopt. Daarnaast zou bij iedere personeelswisseling of functieverandering het eigenaarschap aan de orde moeten komen. De relatie met HRM lijkt me hierbij een logische. Maar welk belang moet aan het eigenaarschap worden gehecht ? Worden organisaties in hun voortbestaan bedreigd wanneer het eigenaarschap niet of niet volledig is ingevuld ?
@Alex VermeulenHet ontbreken van eigenaarschap van een applicatie zal niet direct leiden tot een bedreiging van het voortbestaan.En dan gaat de organisatie een upgrade naar een nieuwe release van besturingssystemen / databasemanagementsystemen / middelware toepassingen voorbereiden. (Kies een of meer van de mogelijkheden). Op dat moment wordt het ontbreken van eigenaarschap vervelend. Wie gaat er een formeel accoord verstrekken dat de applicatie in de nieuwe situatie ook nog correct werkt?Vervolgens kan het nog vervelender worden: de applicatie werkt niet, blijkt bij het testen in de nieuwe omgeving. Wie neemt nu een besluit? Een nieuwe applicatie introduceren? Upgrade uitstellen? Applicatie toch maar uitzetten? Eigenaarschap: Het is in mijn mening dus niet cruciaal, maar wel erg fijn om te weten. En ach, je zou het kunnen ophangen aan bedrijfsonderdelen of functies, in plaats van aan mensen.