Verschillen in bedrijfscultuur, verwachte legacyproblemen en enkele ingewikkelde uitbestedingsdossiers brengen een succesvolle opsplitsing van de ict-afdeling van ABN AMRO in gevaar. Dat zegt Constable Research, het adviesbureau dat in 1992 betrokken was bij de fusie tussen de ABN en de AMRO-bank.
Het Nederlandse adviesbureau Constable Research BV zet geen cent in op het welslagen van de aankomende opsplitsing van de ict-afdeling van ABN AMRO. Het adviesbureau, betrokken bij de fusie van de ABN met de AMRO-bank in 1992, werd door het Belgische ict-blad Data News om een mening gevraagd. Een woordvoerder van het bedrijf wijst op het belang van de bedrijfscultuur in organisaties waar de kern van de activiteit stoelt op het individu en zijn know-how. In de nieuwe fusie zou hier een huizenhoog conflict dreigen.
Een groot deel van de problemen zouden zich voordoen bij het omzetten van gebruikte ict-programma's, waarvan velen nog uit de jaren ‘70 stammen, en bij de ‘mapping' van gegevensformaten. Vorige week meldde Computable nog dat wel meer financiële instellingen met dit soort legacyproblemen kampen.
Uitbesteding
Het adviesbureau ziet ook een flinke uitdaging in de verschillende uitbestedingsdossiers die de ABN AMRO kent. De bank heeft een groot deel van zijn informatietechnologie uitbesteed aan derden. Het infrastructuurbeheer is volgens Data News contractueel in handen van IBM en EDS, terwijl Verizon voor het netwerk zorgt en Avaya voor de telefonie. Halverwege 2005 werd nog een offshoringscontract van 2,2 miljard dollar gesloten met IBM, Tata Consultancy Services (TCS), Infosys Technologies, Accenture en Patni.
Het bankentrio is volgens Data News ook van plan het aantal ict-medewerkers te verkleinen. "Ict zal in ieder geval verantwoordelijk zijn voor een groot deel van het banenverlies na de fusie" , aldus Data News.
Pandora
Eind mei maakte het bankentrio al bekend wat ze met de ict van ABN AMRO wilden doen. "Ict-systemen zullen in principe worden afgescheiden en samen met de businesses die zij ondersteunen worden overgedragen. De banken zullen evenwel kansen benutten om grotere economische waarde te creëren door ict-systemen te delen." Constable Research adviseert Fortis om systematisch een van beide ict-structuren op te geven en alleen de data om te zetten. "Don't even touch the software. I feel this will open up a box of Pandora", noteert Data News uit mond van de woordvoerder van het adviesbureau.
Fortis neemt de entiteiten 'Private Clients' en 'Asset Management' van ABN AMRO over, alsmede alle activiteiten in de Benelux, met uitzondering van de activiteiten die om concurrentieredenen moeten worden afgestaan. Vorige week maakte de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar plannen bekend om vanaf 2010 jaarlijks synergieën te realiseren ter waarde van 1,3 miljard euro. In de afdelingen informatica en telecommunicatie alleen al zou 17 procent van het totale bedrag moeten worden bespaard.
Doelstellingen
De Universiteit van Nijmegen publiceerde onlangs het onderzoek 'IT-factoren die een rol spelen tijdens Mergers & Acquisitions'. Hieruit blijkt dat meer dan de helft van alle fusies en overnames de vastgelegde doelstellingen niet tijdig haalt. Om de eenvoudige reden dat de doelstellingen voor ict-integratie niet worden waargemaakt of dat de integratie niet goed werd ingeschat.
In een interview met de Brusselse krant Le Soir bevestigt Fortisbaas Jean-Paul Votron dat er "grote kostenbesparingen mogelijk zijn op het vlak van technologie. De twee netwerken draaien momenteel op verschillende platformen: de migratie naar een enkel systeem zal een enorme impact hebben en daar moet morgen meteen werk van worden gemaakt. Alle synergievoordelen samen moeten vanaf het jaar 2010 1,3 miljard euro per jaar opleveren. En van dat totaal moeten minstens 35 à 40 procent uit die sector komen." Votron: "Ik geef ons welgeteld een jaar. (…) Niet om de fusie af te ronden, maar om een gemeenschappelijke cultuur te creëren."
Naief hoor: een jaar voor een gemeenschappelijke cultuur? Zeker na zo’n beladen overname is dit irreeel. Dit is nog nimmer gelukt en ook nu dus niet. Cultuurveranderingen zijn niet af te dwingen, maar wel te begeleiden. Zonder adequate begeleiding zal het tien of meer jaar duren, met begeleiding misschien drie tot vijf jaar.