Het Nederlandse ict-bedrijf Centric ligt op ramkoers met enkele Belgische overheidsdiensten. Het openbaar ministerie in Antwerpen en de arbeidsauditeur in Brussel worden binnenkort gevraagd onderzoek te doen naar onregelmatigheden rond de overname door Centric van het failliete ict-bedrijf Apem. Nog steeds zitten 42 overgenomen werknemers zonder werk en geld thuis. Met kunst- en vliegwerk wordt nu voor hen een financiële regeling getroffen.
Het rumoer rondom de overname van Apem door Centric is in België onvertoond, zegt secretaris Koen Dries van de vakbond LBC. "Ik zou er de humor direct van inzien, als er geen 42 werknemers werden gedupeerd." De Nederlandse onderneming heeft zich niets aangetrokken van de Belgische arbeidswetgeving. Daarmee stelt zij zich bloot aan juridische vervolging. "Het gaat om misdrijven waarop hoge boetes en celstraf staan."
Centric-directeur Gerard Sanderink meldt telefonisch geen commentaar te willen geven op de lezing van vakbondssecretaris Dries. Volgens Sanderink zijn het allemaal leugens.
De zaak spitst zich toe op 42 medewerkers. Zij werden door Centric na de overname van Apem, ondergebracht in een aparte bv, die kort daarop failliet ging. Volgens de vakbond is het faillissement onreglementair. "Centric deponeerde de stukken voor het faillissement bij de rechtbank een dag voor de statuten van de onderneming in het Belgische Staatsblad werden afgedrukt. Daarmee vroeg Centric faillissement aan voor een onderneming die feitelijk niet bestond."
Vervolging
Het openbaar ministerie in Antwerpen droeg Centric eind augustus op om snel een regeling met de betrokken werknemers te treffen. "Als er geen gedupeerden zijn, is er een kans dat het parket niet overgaat tot vervolging", vertelt Dries. Het aanbod dat Centric vervolgens deed, werd door de meeste werknemers afgewezen. Zeven van de 49 personeelsleden gingen akkoord.
Wie even rekent, besluit het aanbod vriendelijk af te slaan, constateert Dries. "De schadevergoeding bedraagt vijfduizend euro, uit te betalen in Nederland, als kwijting voor alle vorderingen die de werknemers op Centric hebben. Nog los van de opzeggingsvergoeding, 5000 euro is niet veel in ruil voor zo'n 3,5 maandloon, als je opgebouwde vakantierechten en dertiende maand meetelt. Zelfs een slecht betaalde Centric-werknemer schiet daar bij in." Het openbaar ministerie heeft het onderzoek inmiddels hervat, nu is gebleken dat er nog steeds gedupeerden zijn.
Weigering
Voor de 42 werknemers wordt deze week een voorlopige financiële oplossing verwacht. Centric weigert voor de betrokken werknemers een zogeheten bewijs van arbeidsverleden te geven. "Zo'n verklaring kost directeur Sanderink van Centric helemaal niets", weet Dries. Zonder die verklaring kan de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening echter geen werkloosheidsgeld uitkeren. De rijksdienst zal nu zelf zo'n verklaring opstellen.
Het rumoer rondom de gedupeerde werknemers zal ook de aandacht van de arbeidsauditeur in Brussel trekken. Bij een controle bij de Belgische Centric-bedrijven heeft de sociale inspectie een reeks overtredingen geconstateerd, waaronder het zonder vergunning werken op zondag en overwerk zonder een cao die dit toestaat. "In totaal constateerde de dienst zo'n twaalf overtredingen van de sociale wetgeving".
Restaurantrekening
Als laatste heeft ook LBC-vakbondsbestuurder Koen Dries persoonlijk nog een vordering op Centric-directeur Gerard Sanderink. "Na een overleg met de vakbond ging Sanderink eten in zijn hotel, drie straten verderop hier in Vilvoorde. Hij heeft de rekening aan mij laten sturen. Dat is, naar ik meen, diefstal en oplichting."