De naam E-Storage zegt eigenlijk precies waarmee het bedrijf zich bezighoudt. Acht jaar geleden werd E-Storage opgericht door een aantal storage-veteranen en inmiddels werken er 23 mensen bij de vestiging in Nieuwegein. Met een jaarlijkse omzet van ruim 20 miljoen euro beschikt directeur Frans Blankert over een bedrijf dat tot de topresellers in de Nederlandse storage-markt mag worden gerekend.
1 Wie mag bij jou altijd aankloppen?
Blankert begint meteen te glunderen. "Dat zijn de wat kleinere ondernemingen die net in de storage-markt gestart zijn. Ik houd van partijen die ambitieus vanuit de underdogpositie wat proberen op te bouwen. Hen help ik graag."
2 Aan welke storage-trend ga je de komende jaren de meeste lol beleven?
"Lol is niet het juiste woord", zegt Blankert serieus. "Maar het meeste werk gaat zitten in de virtualisatie van storage en de daarop volgende stap information lifecycle management (ilm). Data ontstaan, en als je ze niet beheert, staan ze er over duizend jaar nog. Je moet er dus iets mee doen. Bestanden die niet meer spannend zijn, moeten dus worden gearchiveerd of weggegooid."
3 Waar verdien je meer aan: IBM of NetApp?
Bij deze vraag kan de directeur maar één antwoord geven. "IBM. Dat is namelijk de enige van de twee waarmee we zaken doen. Doordat IBM een oem-contract met NetApp heeft, hebben we wel eens met hen te maken, maar we doen geen EMC of HP. Wij zijn van mening dat verschil in kennis zit en niet in hardware. Het is al moeilijk genoeg om je in één merk te specialiseren, laat staan in drie."
4 Zijn er teveel bedrijven in het Nederlandse storage-kanaal?
"Tja", zegt Blankert, voordat er een lange stilte valt. "Een heleboel bedrijven doen storage ‘erbij', maar échte specialisten zijn er niet al teveel. Er is nog ruimte voor nieuwe spelers, maar dan moeten de fabrikanten de resellers wel goed uit elkaar houden. Het is net als in de autobranche: je moet geen twintig BMW-dealers in Amsterdam hebben."
5 Kunnen alleen gespecialiseerde resellers nog goede marges maken?
Blankert zegt redelijk stellig: "Ja, tegenwoordig zit de marge in de toegevoegde waarde, het gaat om de kennis die je koppelt aan de verkoop. Hardware en software zijn inmiddels genormaliseerd."
6 Is storage hét onderwerp in de ict?
"Ik vind van wel", zegt de directeur weer zelfverzekerd. "Er zijn nog maar heel weinig bedrijven die macht hebben over de opslagcapaciteit. Virtualisatie van bestanden en een pragmatische aanpak van ilm maken storage weer bestuurbaar. Als de storage niet goed zit, gaat heel veel fout. Het is een belangrijk deel van de kosten geworden, dus heb je te maken met het grote geld."
7 Wie is je grote voorbeeld?
Even moet Blankert nadenken en om op de naam te komen spiekt hij in zijn tas. "De econoom Michael Porter heeft me wel gevangen met zijn denkwijze over strategie en de concurrentiepositie. Zijn gedachtegoed vind ik heel belangrijk, omdat je zo een strategie kunt bepalen waarin voor meerdere jaren je concurrentiepositie is vastgelegd."
8 Commercieel werk of vrijwilligerswerk?
"Beide zijn mooi", vindt Blankert. "Commercie is leuk omdat je bezig bent met uitdagingen bij je klant, maar ook uit vrijwilligerswerk haal je heel veel. Zo had een school problemen met zijn huisvesting, maar een nieuw pand kregen ze er bij de gemeente niet door. Ik heb ze geholpen en heb het tot voorzitter van het schoolbestuur geschopt. Inmiddels is de gemeente overstag en zijn we bezig de bouwplannen te ontwikkelen."
9 Komt je opleiding je van pas in je huidige functie?
Ook voor Blankert lijkt deze vraag een struikelblok: "Ik ben helemaal mislukt op school, waardoor ik zaken heb moeten inhalen. Gelukkig heb ik vorig jaar alsnog de studie Bedrijfskunde weten af te ronden. Ik had wel al mijn MBO-diploma hoor, en mijn zwemdiploma!"
10 Te land, ter zee of in de lucht?
"Die is makkelijk", zegt Blankert. "Ter zee! Ik heb iets met water, zowel erin als erop. Ik zeil, zwem en duik. Ik wil nog wel eens een parachutesprong proberen, maar tot op heden durf ik niet. Met water ben ik vertrouwd."