Een jaar geleden leek een overname van Getronics door KPN van de baan. Beide partijen braken de gesprekken af. Maar het vuurtje bleef smeulende. De onderhandelingen werden heropend, KPN deed een officieel bod en zet dit bod door nu bijna 90 procent van de aandelen is aangemeld.
Ambities heeft KPN als ict-dienstverlener volop. Met Getronics erbij (zo’n 25.000 medewerkers) is het bedrijf in één klap de grootste automatiseerder van Nederland. Die toppositie wil KPN behouden. Grote vraag is natuurlijk hoe de integratie zal verlopen. Kan KPN, dat weinig ervaring heeft op de mondiale markt van ict-diensten, krachtig sturing geven aan het door de wol geverfde Getronics-deel. Hard ingrijpen op sommige vlakken is namelijk vereist. Met Getronics – ooit onder leiding van Ton Risseeuw een paradepaardje van de Nederlandse ict-industrie – wordt een brekebeen in huis gehaald. Sinds dat bedrijf in 1999 Wang Global overnam, is het regelmatig in de hoeken terechtgekomen waar de klappen werden uitgedeeld. Is KPN in staat om de rotte plekken eindelijk weg te snijden, zodat de winstgevendheid van Getronics sterk verbeterd kan worden? En hoe internationaal blijft de dienstverlening?
Het telecombedrijf zal ook moeten beslissen wat het doet met Getronics PinkRoccade. Het verhaal van Eric van der Meijden, directeur ICT Services bij KPN, gaat vooralsnog niet verder dan de uitbouw van de ip-netwerkdienstverlening in Nederland. Hoe systeem- en softwarehuis PinkRoccade in dit verhaal past, is nog volslagen onduidelijk. Het is niet ondenkbaar dat KPN een groot deel van PinkRoccade, dat weinig te maken heeft met de kernactiviteiten rond werkplek- en netwerkdienstverlening, in de etalage zet.
Kortom, wil ‘KPN Getronics’ uitgroeien tot het nationale boegbeeld van de Nederlandse ict-industrie, dan moet het bedrijf een sterke visie op de dienstenmarkt laten zien. Anders blijft het een telco die zich heeft laten verleiden tot een impulsaankoop.