Bijblijven is het toverwoord voor de ict’er. Dat kan met opleidingen en cursussen. Maar waarom kies je voor welk certificaat? Bryan Bakker haalde het ISTQB Foundation en het ISTQB Practitioner certificaat. Hij deed dat bij opleider Improve Quality Services.
Waarom dit certificaat?
Het is de standaard op het gebied van testcertificaten. Je hebt ook het TMap-certificaat. Dat is de tegenhanger van het ISTQB-certificaat en tussen beide cursussen is ook veel overlap. ISTQB gaat echter veel verder dan TMap. Daarnaast wordt ISTQB internationaal erkend. Je kunt ook wel zeggen dat het TMap-certificaat vaak behaald wordt door testers werkzaam in de administratieve automatisering. Ik houd me bezig met het testen van embedded software, de technische automatisering. Daarom koos ik voor ISTQB.
Heeft jouw werkgever het certificaat betaald?
Ja. Bij mijn werkgever Sioux heb ik jaarlijks de beschikking over een persoonsgebonden ontwikkelbudget van 6000 euro. Hiervan kan ik verschillende opleidingen volgen.
Hoe ziet de opleiding eruit?
De ISTQB Foundation opleiding duurt drie dagen. Je leert de basis van het softwaretestvak. Je krijgt te horen welke terminologie er gebruikt wordt. Dat is fijn, want als je multisite werkt (met ict’ers uit verschillende landen), dan praat je dezelfde taal. Het is een erg brede opleiding, alle onderdelen van het testen komen aan bod. Aan het einde van deze drie dagen leg je het examen af.
Het Practitioner-certificaat gaat veel dieper op het testen in en is een stuk moeilijker. Ook is het veel meer gericht op de praktijk. Officieel heb je aan achttien maanden ervaring genoeg, maar ik denk dat vijf jaar beter is.
De opleiding duurt ongeveer drie maanden. Je hebt twee dagen achter elkaar les en daarna heb je twee weken pauze. Zo kun je de stof verwerken.
Wat heb je geleerd?
Wat voor mij een belangrijk leerpunt was is hoe je het management moet overtuigen van de noodzaak om op een bepaalde manier te werk te gaan. Zij werken namelijk met teststrategieën en policy’s. Ik heb daartoe wat handvaten gekregen, zoals het berekenen van de return-on-investment.
Heb je het certificaat binnen de normale termijn behaald?
Het is niet vrijblijvend. Het examen is erbij inbegrepen. Ik vond dat prettig, zo blijft de stof goed hangen.
Ik heb het examen overigens met ‘distinction’ afgelegd. Dat betekent dat ik het met een acht of meer gehaald heb. In Nederland zijn er maar vijftien mensen die dat gedaan hebben.
Wat vond je lastig aan de opleiding?
Het behalen van het Foundation-certificaat vond ik niet zo moeilijk. Ik vond het vooral lastig om het leren voor het Practitioner-certificaat in te passen in mijn werkschema. In het begin heb je het nog rustig, maar als het examen eraan komt dan ben je veel tijd kwijt.
Wat viel je mee?
Tijdens het examen voor het Practitioner-certificaat zitten veel mensen met een tijdsprobleem. Je moet namelijk één vraag verplicht maken en uit vijf kleinere vragen moet je er twee kiezen. Mijn opleider adviseerde voor de grote vraag één uur de tijd te nemen en voor de twee kleine vragen een half uur. Verder heb je een half uur om het examen vooraf en een half uur om het examen achteraf nog door te lezen. In totaal heb je drieëneenhalf uur om het examen te maken. Dat extra half uur is er omdat alles in het Engels is.
Ik kwam geen tijd tekort. Je moet je namelijk strak aan de planning houden en toch naar de volgende vraag gaan ondanks dat je de vorige niet af hebt.
Heb je bewust voor Improve Quality Services gekozen als opleider?
Toen ik het Foundation-certificaat ging halen was het de enige opleider in Nederland die de cursus mocht geven. Ik kende de opleider dus al toen ik voor het Practitioner-certificaat ging.
Wat heb je aan het certificaat gehad?
Het is niet zo dat ik meteen promotie kreeg toen ik haalde. Het heeft echter zeker wel positieve consequenties voor je carrière. Zo vragen steeds meer klanten erom, zeker het Foundation-certificaat hoort erbij als je tester bent.
Het behalen van het certificaat laat ook zien dat je serieus bezig bent met je loopbaan. Het laat zien dat je ambities hebt.
Welke certificaten wil je nog behalen?
Er wordt door het ISTQB gewerkt aan een derde trap, het expert level. Dit certificaat zou ik ook wel willen behalen. Ik denk dat je je met dit expert-certificaat meer specialiseert.