Financiële instellingen kunnen de computers van hun klanten controleren op eventuele beveiligingsproblemen bij internetbankieren. Panda Security heeft hiervoor een nieuw product gelanceerd.
In de strijd tegen cybercrime kunnen banken tegenwoordig het beveiligingsniveau van de door hun klanten gebruikte computers controleren. Panda Security, leverancier van beveiligingssoftware, ontwikkelde hiervoor het product Security for Internet Transactions. Het programma scant ongemerkt de klantcomputer om er zeker van te zijn dat online transacties niet via kwaadwillende codes wordt misbruikt. Daarmee gedraagt het product zich feitelijk als spyware.
Volgens Jose Antonio Lopez, directeur van Panda Security, is het aantal gevallen van online fraude in 2007 met ongeveer 40 procent toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. De kosten die daarmee gepaard gaan, zijn aanzienlijk. Het nieuwe product stelt banken in staat deze kosten te verminderen. Ze kunnen erdoor sneller reageren op geconstateerde malware.
Internetbankieren
"Door er voor te zorgen dat consumenten, de zwakste schakel in de onlinebeveiligingsketen, beveiligd zijn, zal het vertrouwen in online transacties snel groeien", aldus Lopez. Nog altijd wantrouwen veel consumenten internetbankieren.
Banken kunnen de dienst naar eigen inzicht gebruiken. Zo kunnen ze ervoor kiezen het programma zichtbaar te maken voor de klant, of juist onzichtbaar op de achtergrond te draaien. Ook is het mogelijk de toegang tot de transactiepagina's te laten afhangen van de mate waarin de klantcomputer een beveiligingsprobleem heeft of niet.
"Als het systeem merkt dat een gebruiker geïnfecteerd is met een trojaans paard dat geen gevaar oplevert voor de transactie, kan de gebruiker alsnog toegang tot de website krijgen zonder vertraging. De administrator kan daarna bepalen of hij de gebruiker informeert over de geconstateerde infectie."
Mwah wel een beetje overdreven hier. Elke pc die op internet zit word dagelijks duizenden keren ‘gechecked’ op alle mogelijke manieren. Enige manier waarop deze Panda met zijn bamboetengels verder onze top beveiligde thuiscomputers binnen kan komen is via een ActiveX plugin. Deze zul je dan als gebruiker moeten installeren en met hun voorwaarden akkoord gaan. Als het zo nog even doorgaat krijg je verplicht een sandbox (eigen beveiligde browser) om te kunnen internetbankieren.
Hoe durven ze etc etc etc… Altijd weer erg lollig deze obstinate idealistische zienswijzen die geventileerd wordt door mensen die blijkbaar zeer gevoelig zijn voor publieke opinies. Niet gek, angst is immers erg besmettelijk.
Vanuit een ander perspectief benaderd is het vast te stellen dat erg weinig gebruikers op de hoogte zijn van beveiliging. Mensen roepen maar: ik heb een goede virusscanner!! Leuk maar die scant geen adware of spyware dus de keyloggers hebben nog steeds vrij spel.
Als klant verwacht je dat een bank er alles aan doet om internetbankieren veilig en betrouwbaar te maken. Ik heb er dan ook geen moeite mee dat er een applicatie wordt ontwikkeld die de veiligheid van de gebruikersomgeving in kaart brengt.
En als mensen zo bang zijn voor onzichtbare processen en gegevensvergaring, gebruik dan in de eerste plaats geen Microsoft besturingsprogramma, dat zou pas een beveiligingsupgrade zijn!
PS: Leuke opmerking over dat sluieren van het email-adres. Ook hier wordt weer op dubieuze wijze ingespeeld op het klantvertrouwen. Want als ik onderaan de browser kijk zie ik toch echt dat emailadres staan met mailto: ervoor, handige tag 😉