Linspire heeft een nieuwe versie van zijn besturingssysteem Linux uitgebracht. Van het plan om de desktop te veroveren is tot dusverre echter niet veel terechtgekomen.
Linspire begon als Lindows, overduidelijk een steek onder water naar Microsoft Windows. Microsoft dwong het bedrijf tot een naamsverandering, waarna Linspire weer vrolijk verder ging. Maar hoezeer het bedrijf ook zijn best doet, erg hard wil het niet gaan met Linspire Linux. Volgens distributeurs is er nauwelijks vraag naar Linspire Linux.
De zojuist verschenen Linux 6 is een betaalde versie. Daarnaast is al ongeveer twee maanden het gratis Freespire 2 uit. Linux 6 wordt geleverd met een CNR-dienst (ClickNRun) die de installatie van applicaties moet vergemakkelijken.
Beide versies zijn gebaseerd op Ubuntu Linux, een van de succesvolste Linux-distributies.
Best jammer dat er weinig vraag naar is. Linspire verdient een eerlijke kans, omdat het zo gebruikersvriendelijk is. Ik heb het ook een tijdje gedraaid, en er is helemaal niets mis mee. Linspire is uitermate geschikt voor minder technisch begaafde gebruikers.
Het enige waar Linspire tegenaan hikt is de betaalde service van CNR. Voor een deel is de software die je daar haalt gratis, maar sommige dingen zijn weer relatief duur. En de software op CNR is niet altijd up-to-date. Als dit nu eens aangepakt zou worden, dan zou het misschien een stukje beter gaan.
Het schijnt dat CNR ook ingezet gaat worden bij alle grote Linuxdistro’s. Goede zaak. Installeren van software via CNR is werkelijk kinderlijk eenvoudig. Het zou misschien ook meteen een brug slaan na al die verschillende manieren van software installeren op Linux. Zodra er meer uniformiteit is onder de distro’s, dan denk ik dat Microsoft zich serieus zorgen moet gaan maken…..
Ik ben niet echt verbaasd. Wat is de toegevoegde waarde van Linspire boven andere (gratis) distributies. Wat is de toegevoegde waarde van Linspire boven Ubuntu waar ze zich tegenwoordig op baseren.
Niets? Click ’n run, come on, synaptic is afdoende.
Maar goed, ik denk als consument, ik weet niet hoe het bedrijfsleven/overheid er over denkt. Die komen vaak gebaseerd op dezelfde uitgangspunten tot een tegenovergestelde conclusie dan die van mij.