Maurice Pothof en Erik Broekhuis, die beiden in het managementteam van Google hebben gezeten, zijn samen met Koen Koppens, ex-account manager bij Google, een eigen online marketingbureau Netsociety gestart. Men wil zich vooral onderscheiden via een pay per performance-propositie op het gebied van search, nieuwe media en technologie.
"We zijn maanden geleden al met de voorbereidingen begonnen," zegt Pothof, die voor Google drie jaar lang directeur was van AdLINK Internet Media BV. "Eerst moesten we de werkzaamheden bij Google zien over te dragen. Ook hadden we extern geld nodig omdat we internationale ambities hebben."
Waarom zijn jullie vertrokken bij Google?
"Die vijf jaar bij Google voelden goed. Ik ben Google dankbaar voor wat ik er heb kunnen leren. We staan nog altijd op goede voet met ze, maar het werd tijd voor iets nieuws. We wilden ook weer zelf gaan ondernemen. Het contrast is overigens wel groot. Van Googleplex met al zijn voorzieningen naar een oude houtloods aan de Overtoom in Amsterdam. Maar we hebben er vertrouwen in. De markt voor online advertenties groeit nog steeds."
Wat gaan jullie anders doen?
"Onze achtergrond is tien jaar internet media ervaring, maar nu ligt onze kennis en expertise vooral op het gebied van zoeken. Campagnes bij zoekmachines zijn steeds moeilijker te beheren. Google komt adverteerders een eind tegemoet met API-toepassingen, zodat je bijvoorbeeld je database aan een campagne kunt koppelen of je back office, waardoor je prijzen dynamisch zou kunnen bijstellen afhankelijk van de vraag. Dat soort concepten gaan we ontwikkelen voor klanten."
Alleen voor Google?
"Nee, ook voor Yahoo of andere partijen. We gaan wel dicht tegen Google aanschuiven zodat we als eerste gebruik kunnen maken van nieuwe technieken. We zijn nu voor een eerste adverteerder aan de slag gegaan."
Heeft Google jullie als ex-werknemers geen beperkingen opgelegd?
"Nee. En er is ook geen reden toe. We hebben alle drie een Google hart. We zullen ook regelmatig overleg voeren. Onze achtergrond is alleen maar gunstig."
Wordt het niet moeilijk om je te positioneren op een overvolle markt?
"Ja, dat zijn we ons terdege bewust, maar we denkenvoor een deel van de markt van grote toegevoegde waarde te kunnen zijn. Zelf was ik bij Google verantwoordelijk voor de reissector. Reisbureaus worstelen nog erg met activiteiten op internet. Daarin kunnen we ze begeleiden. We mikken op de Top 500 van adverteerders."
Ook in het buitenland?
"We willen dit jaar nog in België beginnen, en daarna verder uitbreiden. Focus is wel belangrijk. De Benelux blijft voorlopig onze hoofdmarkt."