Het gebruik van business intelligence technologie groeit de komende jaren zo’n 12 procent per jaar. In 2012 is de omzet voor bi-leveranciers dan verdubbeld vergeleken met nu. Ondernemingen willen namelijk steeds meer informatie uit hun duurbetaalde bedrijfsapplicaties halen.
In 2012 zal er in de wereldwijde markt van business intelligence (bi) een kleine acht miljard dollar omgaan, een verdubbeling ten opzichte van afgelopen jaar. Dat becijfert onderzoeksbureau Datamonitor in een rapport dat vandaag wordt gepresenteerd. De onderzoekers kijken vooral naar de omzet uit licentieverkoop.
De toenemende vraag naar bi komt grotendeels doordat bedrijven zoeken naar manieren om meer waarde uit hun softwaretoepassingen te halen. Ze hebben veel in die toepassingen geïnvesteerd en zien dat die steeds meer data genereren.
Bovendien versnellen lagere opslagkosten, de alomtegenwoordige inzet van computertoepassingen en interne verantwoordingseisen (accountability) de wens om bedrijfsdata beter te analyseren en te gebruiken. Het gebruik van bi-applicaties is daarom langzaam gemeengoed aan het worden in het bedrijfsleven.
Wat voor HBO-opleiding sluit op die vraag het beste aan? Is dat IDM (informatiemanagement) of BI (bedrijfskundige infromatica) of iets anders?
Vanuit mijn eigen achtergrond (HBO BI en master Business Informatics) kan ik wel stellen dat BI in ieder geval een zeer goede en brede basis legt.
Daarbij zul je je enige tooling eigen moeten maken. Denk hierbij aan bijv. ETL tooling of Analysis/Reporting tooling, die keuze is ook erg persoonlijk en voor sommige is er geen echte keuze, maar is het complete spectrum juist interessant.
Aan de andere kant kun je ook kiezen voor een leverancier bijv. Informatica, Cognos, BO, MS, SAP, Oracle etc.
IDM ken ik niet, dus daar kan ik niets over melden.
Ook ben ik van mening dat een HBO/master meer een basisniveau legt om te starten in je prof. carriere. De precieze invulling daarvan is gelukkig helemaal zelf te bepalen.
Uiteraard is het slimmer om een opleiding te kiezen die aansluit bij je wensen. Anders is het zo zonde van je tijd 🙂
Bedrijfskundige Informatica sluit wat mij betreft het beste aan op het BI vakgebied (al is het alleen maar omdat de afkortingen overeenkomen ;-))
Business intelligence is nu eenmaal een vakgebied waar Bedrijfskunde en Informatica samenkomen. De opleiding informatiemanagement ken ik niet maar deze lijkt me tekortkomen op zowel bedrijfskundig als ICT gebied
Uit onderzoek van Datamonitor blijkt dat de omzet voor BI-leveranciers tegen 2012 verdubbeld is. De redenen zijn onder andere lagere investeringskosten en voldoen aan wet- en regelgeving. In een eerder verschenen artikel, gebaseerd op onderzoek van Dynamics Market, werd aangegeven dat slechte BI bedrijven miljoenen kost.
Om te voorkomen dat de negatieve resultaten van Business Intelligence in 2012 ook zijn verdubbeld moeten organisaties aan een aantal zaken denken voor ze een BI-systeem implementeren.
De grootste risicofactor bij Business Intelligence wordt gevormd door de complexe integratie van het systeem in een voortdurend veranderende organisatie. De behoefte aan informatie is hierdoor continu aan verandering onderhevig. Zowel het inhoudelijke aspect als de manier waarop de informatie gepresenteerd wordt zijn hier de pijnpunten.
Het succes van Business Intelligence is afhankelijk van onderliggende systemen die de informatie aan moeten leveren en daar gaat het regelmatig fout. ERP bijvoorbeeld is geen informatiegericht maar een transactiegeoriteerd systeem. Het gevolg is dat er na een organisatorische verandering (reorganisatie, acquisitie, nieuw business model) een behoefte aan informatie ontstaat die niet door het systeem wordt geleverd. Om deze informatie toch in een BI-systeem te kunnen verwerken, moeten er andere bronnen worden gecrerd. Veelal worden deze gegevens dan ingevoerd in een Excel-sheet of Access database. Dit zorgt voor een grotere verspreiding van informatie en de kans op invoering van verkeerde gegevens waardoor de onbetrouwbaarheid stijgt.
Iedere organisatie moet voor de implementatie van Business Intelligence een goede basis verzorgen in de vorm van de bedrijfsapplicatie infrastructuur. Gaat er verkeerde informatie een BI-systeem in, dan is ook de uitkomst waardeloos.
Als reactie op de vraag van Koender: Zelf heb ik de opleiding IDM in 2000 en nu ben ik werkzaam in business information. Na een aantal jaren werkervaring heb ik voor het bi-vakgebied gekozen, juist omdat het naar mijn idee beter aansluit op mijn opleiding.
Ik zie de opleiding als een goede basis. Wel denk ik dat je zelf de interesse moet hebben om je te verdiepen in het ict-deel van bi.