De vraag naar specialisten is momenteel zo groot dat sommige ict-specialisten meer verdienen dan ict-managers. Een ict’er hoeft daarom niet per se door te groeien naar een managementfunctie voor meer salaris, maar kan zich ook verder ontwikkelen op een bepaald vakgebied.
Carrière maken als ict'er is best lastig, omdat je snel in functies komt die andere kwaliteiten vereisen. Veel mensen willen bijvoorbeeld projectmanager worden, zonder te beseffen dat zo'n functie een heel andere tak van sport is. Managers kunnen beter een bedrijfskundige dan een technische achtergrond hebben. Je voert vaak moeilijke gesprekken met klanten en medewerkers, terwijl ik als programmeur liever gewoon aan de oplossing werk", zei Wilco Kasteleijn, Java-specialist, vorig jaar in Computable. Hij heeft net als veel ict'ers het beeld dat ze alleen kunnen doorgroeien naar een managementfunctie.
Volgens Ramon de Meijer, manager bij recruitmentbureau Michael Page IT, is het beeld dat ict'ers alleen kunnen doorgroeien naar de functie van manager onjuist. "Ik merk dat er bij organisaties steeds meer mogelijkheden zijn om door te groeien naar specialist." Hij denkt dan in functies die richting architect gaan.
Judith van Bokhorst, consultant bij onderzoekbureau De Breed & Partners merkt ook dat salarissen van specialisten soms hoger liggen dan die van managers. "Let wel, deze hoge salarissen worden dus niet zozeer verdiend door mensen die al jaren bij hun werkgever trouwe dienst leveren, maar door mensen die van baan wisselen vanwege de vraag. De salarissen liggen soms zo hoog dat deze hoger zijn als die van de managers die er werken. Dat geeft een raar beeld, maar het komt inderdaad voor."
Goed salaris
"Je hoeft niet per se een leidinggevende functie te hebben voor een goed salaris", zegt De Meijer. Een architect kan een jaarsalaris hebben van 80.000 tot 90.000 euro, terwijl managementsalarissen starten vanaf 60.000 euro. Uit cijfers van De Breed & Partners blijkt echter dat over het algemeen een manager nog altijd meer verdient dan een specialist. Zo verdient een erp-manager gemiddeld 64.188 euro aan vast salaris per jaar. Een erp-specialist verdient gemiddeld 47.846 aan vast salaris.
Je kan verdrinken in een rivier van gemiddeld 3 cm diep …
Gemiddelden zeggen niks, tenzij je ook de “variatie” vermelt.
EN dan is het nog afhankelijk van de keuze van de “steekproef”.
Als ik lees dat een it-manager start aan 60K? dan denk ik eerder aan een omhoog gevallen analyst die denkt dat hij it-manager is omdat hij bij een mkb een assistent gekregen heeft om het netwerk van de 7 PC’s te beheren. Ik wil hiermee zeker niemand kwetsen of zo, ik heb al bedragen gehoord die VEEEL hoger (CIO in een grote bank of zo), en in andere gevallen VEEEL lager( familiebedrijf) liggen.
BEIDEN KUNNEN “GELUKKIG” ZIJN
Het belangrijkste is : value for money 😉
Wat een onzin toch (nog altijd).
Een werkgever heeft meer aan een specialist dan aan een manager, dus die man moet meer verdienen. Managen (in Nederland) is niet echt moeilijk en je ziet ook dat het doorstromers zijn. Veel managers zitten op die plek omdat ze net een iets meer geluid produceren dan andere, beter slijmen bij de baas, of andere niet productieve zaken. Kwaliteit wordt niet gezocht, opleidingen voor managers bestaat uit een cursus hier of daar i.p.v een gerichte opleiding zoals bij de specialist.
Wanneer wordt werkgever Nederland nu eens wakker, het moet inmiddels duidelijk geworden zijn dat een specialist zichzelf kan managen. De werkgeven betaald dus teveel voor een tussenlag. Deze Tussenlaag vertraagt en verdraait nieuws (de manager zal nooit de waardheid spreken i.v.m belangen), dat wil je volgens mij niet als werkgever.
Ergo, er klopt binnen een bedrijf gewoon heel veel niet en het zou andersom moeten zijn. De specialist is meer waardevol voor het bedrijf, daar verdien je het geld mee. Een manager is vervangbaar, de manager heeft immers eenzelfde opleiding (tot geen opleiding). De manager doet hand en span diensten, de manager heeft geen verstand van techniek en brengt direct minder geld binnen ofwel hij kost alleen maar geld. Het lijkt me duidelijk dat de manager minder verdient dan de specialist waar grof geld voor betaald wordt.
Dit is een voorbeeld van non-nieuws, dat nooit op de voorpagina van Computable zou mogen worden afgedrukt. Er is altijd al de mogelijkheid geweest om door te groeien als specialist/consultant, of als manager. In beide richtingen zijn op den duur topsalarissen te verdienen.
Ik ben het zeker niet met Roelf eens. Doorgroeien als specialist kon wel, maar de salarissen die daarbij hoorden waren nog steeds laag in verhouding met de gemiddelde managers. Bij 80-100K houdt het meestal wel op, en dan moest je al echt heel erg senior zijn, terwijl het bij het management vaak leek op “wat de gek er voor geeft”. Gelukkig helpt de marktsituatie nu mee om dit enigzins recht te trekken, zodat de specialisten ook een fatsoendelijk salaris en leasebak kunnen krijgen.
Goed om te lezen dat inhoud weer belangrijk wordt!