Stratus Technologies ziet vooral kansen als alternatief voor clusters. “Die hebben de naam zeer stabiel te zijn, maar zijn beduidend minder bedrijfszeker dan een traditionele server.”
Met Tandem Computer (tegenwoordig onderdeel van HP) creëerde Stratus ooit de markt voor fouttolerante computersystemen. Tandem deed dat softwarematig, Stratus koos onder het motto ‘the spare is already there' voor een hardwarematige aanpak: alles werd dubbel uitgevoerd. Dat gebeurt nog steeds, waarbij bovendien al een aantal jaren een aanpak wordt gevolgd die veel opener is.
De LockStep-technologie van het bedrijf is inmiddels overgebracht naar het Intel-platform en vormt daar de basis waarop zowel Windows, Linux (Red Hat) als VMwares ESX beduidend stabieler functioneren. "De vraag is: wil men een systeem dat 95 procent van de tijd operationeel is of is de applicatie zo belangrijk dat men liever kiest voor een aanpak waarbij minder dan vijf minuten ‘unscheduled downtime' per jaar optreedt?", zegt Mark Vroon van Stratus in de Benelux.
Doorstart
De overstap van het gesloten Continuum-platform naar de open ftServers is niet vanzelf gegaan. Begonnen als leverancier voor vooral de financiële sector en de telco's, werd Stratus in de jaren negentig overgenomen door Ascend Communications dat goede mogelijkheden zag voor fouttolerantie in de telecomwereld. Lucent dacht daar hetzelfde over en nam op zijn beurt Ascend over. Alle niet-telecomactiviteiten werden afgestoten en gingen onder de naam Stratus Technologies weer door. De doorstart van Stratus werd onder andere gefinancierd door InvestCorp, met onder meer Intel als deelnemende partij.
Logisch dus dat de proprietary LockStep-technologie werd overgezet naar het Intel-platform. Dit is de technologie die bij Stratus tussen de dubbel uitgevoerde hardware en het besturingssysteem zit. Valt een component uit, dan gaat de tweede component gewoon door. "Het voordeel van deze aanpak", zegt Ron Heg, voorheen directeur Stratus Benelux en tegenwoordig eigenaar van distributeur ZeroDownTime, "is dat er niets aan een applicatie veranderd hoeft te worden, terwijl toch sprake is van fouttolerantie."
Middelgrote bedrijven
Met de komst van de op Intel gebaseerde ftServers is Stratus ook richting de middenmarkt gegaan. "Hoge beschikbaarheid wordt ook in dat segment steeds belangrijker", vertelt Vroon. "Steeds meer middelgrote bedrijven gebruiken bijvoorbeeld MySQL en een erp-pakket. Zij beseffen dat een traditionele server dan niet voldoende is. We hebben het immers over veel ‘in memory' data die bij een storing zomaar verloren kan gaan."
"Dus kijkt men naar clusters. Daarbij maakt men echter een denkfout: een cluster is juist minder stabiel dan een enkelvoudig systeem. Natuurlijk zal een cluster het bij een hardwarestoring wat langer volhouden dan een gewone server, maar gaat het cluster eenmaal onderuit dan is de schade ook vele malen groter."
Dat scenario pleit in de visie van Stratus voor het toepassen van echte fouttolerantie. Het bedrijf loopt daarbij echter regelmatig tegen een probleem aan. "Maar weinig bedrijven kennen ons", erkent Vroon. "Waar we vroeger moesten uitleggen wat fouttolerantie is, moeten we nu onszelf eerst voorstellen."