Het aandeel dat Linux inneemt op de markt voor desktopsystemen is sinds december vorig jaar verdubbeld. Het percentage is echter nog altijd zo laag dat zelfs Windows 98 nog steeds een groter deel van de taart voor zijn rekening neemt.
Gezien de kritiek op Windows Vista en de berichten dat de adoptie van Microsofts laatste besturingssysteem te wensen overlaat, leek het Softpedia interessant te bekijken of de alternatieven Mac OS X en Linux hiervan hebben kunnen profiteren. Deze vergelijking zou ook interessant zijn aangezien meerdere pc-fabrikanten inmiddels producten met Linux-distributies leveren.
De cijfers van Net Applications laten zien dat het aandeel van Linux sinds december 2006 is toegenomen van 0,37 procent tot 0,81 procent in september van dit jaar. Ter vergelijking: Windows 98 kent nog steeds een aandeel van 0,89 procent, waarbij overigens opgemerkt dient te worden dat dit eind vorig jaar nog 1,77 procent betrof.
Het deel dat Mac OS voor zijn rekening neemt is in de genoemde periode gestegen van 5,67 procent naar 6,61 procent. Windows XP heeft in minder dan een jaar 6 procent terrein moeten geven: van 85,3 procent naar 79,3 procent. Aangezien Vista nu 7,38 procent van de markt bedient, stappen gebruikers dus nauwelijks over op niet-Microsoftbesturingssystemen, luidt de conclusie van Softpedia.
XP is nog steeds voor veel mensen een fantastisch besturingssysteem. Vista biedt voor de ‘normale’ gebruiker geen substantiele verbetering.
Zolang Linux distributies niet massaal door hardware leveranciers uitgerold wordt zal de adoptie van dit OS nog wel even op zich laten wachten. Een andere belangrijke reden om niet over te stappen op Linux is de beperkte ondersteuning in de gaming wereld.
Jammer dat de mythen over Linux maar niet de wereld uit willen.
Ik werk er nu al 9 jaar mee en ben dus meegegroeid. Inmiddels heeft Linux, Windows op al mijn machines (in totaal 5) vervangen. Het valt allemaal best wel mee met die hardware ondersteuning en er zijn inmiddels ook spellen zat. Alleen voor de fanatieke gamer is Windows nog steeds interessanter. Voor iemand die af en toe eens een FPS of whatever speelt is er voldoende keuze.
En ja, als je echt het onderste uit de kan wilt halen, moet je uiteraard wel bereid zijn wat documentatie door te wurmen, maar dat geld voor elk besturingssysteem.
Wat ik jammer vind aan dit bericht, is dat de kop zo positief klinkt, maar als je wat verder leest, krijg je als enthousiaste Linuxied een ijskoude douche 🙂
Gebruikers van computers zijn meestal geen techneuten. Computers moeten ‘gewoon’ werken en alles moet het doen, zoals ‘men’ gewend is. Alle nieuwigheden in Vista dragen er toe bij dat het werken met een Linux-distributie met alle andere Open Source Sofware, meer lijkt op wat men gewend was dan het nieuwe Vista.
Op dit moment zouden de meeste mensen dus makkelijker met Linux kunnen werken dan met de huidige Windows-versie. Zolang het echter nog toegestaan is om merkcomputers uitsluitend inclusief het voorgeinstalleerde Windows te verkopen, zal de overstap langzaam gaan. De consument heeft hierin immers nauwelijks een keuze en blijft doormodderen met hetgeen men duur heeft gekocht.
Ook worden in ons huidige onderwijssysteem vrijwel alle jongeren nog steeds met Windows geindoctrineerd. En welke partijen maken zich nu echt hard voor open standaarden in software land? Denk dat hier binnen de EU en onze eigen overheid nog veel te weinig eisen aan worden gesteld.
Uiteindelijk zal het Open Source concept, waaronder Linux, het gaan winnen. Wellicht wordt Windows ooit nog Open Source, maar daar gaan nog vele jaren overheen. Dat ligt niet aan Linux, maar aan onze eigen onkunde, gebrek aan principes en angst voor het onbekende.
Laten we duidelijk zijn, niemand weet hoeveel pc’s met Linux werken. Omdat er geen licenties verkocht worden kan iedereen een “distro” kopen en die op x pc’s installeren en een download van een CD-image kun je ook niet traceren.
Dus worden 40.000 servers genomen en naar de bezoekers gekeken. Statistisch gezien is het nauwelijks mogelijk een conclusie te trekken, behalve die we hier lezen. Hoeveel hobbyisten hebben niet een eigen linux-server waarmee ze niet op internet gaan . . .!
De desktop komt meer en meer, je ziet de groei maar die volgt dezelfde principes als in de biologie, pas bij een bepaalde kritische massa groeit het echt goed en dat komt steeds dichterbij zoals je aan Dell, HP en andere leveranciers kunt zien, dan komt druk op drivers etc. etc.
In Duitsland is de groei groter als in Nederland net als bij firefox (ongeveer 20% in Duitsland).
Er bestaat een boek “How to ly with statistics” dat maakt duidelijk dit soort statistieken te wantrouwen.