Het is slecht gesteld met de naamsbekendheid van SaaS (Software as a Service) onder ict beslissers. Driekwart weet aanvankelijk niet wat het begrip inhoudt. Verschillende marketingtermen zorgen voor verwarring.
In eerste instantie weet 73 procent van de ondervraagden ict’ers niet wat het begrip SaaS inhoudt (spontane bekendheid). Pas na het voorleggen van een definitie van SaaS is 69 procent van de ict-beslissers bekend met het begrip. Dat blijkt uit onderzoek van Heliview onder 700 ict-beslissers.
Hans Brouwer van Salesforce (de grootste aanbieder van online crm) vindt het percentage ict’ers dat SaaS in eerste instantie niet kent hoog. "Er is voor ons nog een hoop ‘zendingswerk’ te verrichten."
Marketing
Michiel de van der Schueren van ASP-forum Nederland is minder verbaasd. "Er zijn zoveel marketingkreten voor hetzelfde beestje: ‘internetaccounting’, ‘online services’, ‘web 2.0′, iedere aanbieder presenteert zijn product onder een andere naam bij de klant. Ik begrijp de verwarring."
Gebruikersgemak en kostenbesparing zijn volgens de ondervraagden de belangrijkste redenen om te kiezen voor SaaS. Brouwer: "Vanuit het oogpunt van de eindgebruiker begrijp ik die keuze, maar door andere redenen zoals ‘geen onderhoud’, ‘uitbesteding’, ‘tijdswinst’ en ‘kennis’, wordt veel complexiteit uit handen genomen van de ict-afdeling."
Gedwongen
Van de respondenten geeft 14 procent aan één of meer SaaS-applicaties te gebruiken. Hans Brouwer verwacht een grote toename. "SaaS groeit veel sneller dan client-serverapplicaties. Vorig jaar groeide de omzet van Salesforce in Europa met 72 procent. Steeds meer leveranciers, zoals Oracle, SAP en Microsoft, worden door de markt gedwongen om SaaS aan te bieden. Die grote leveranciers zijn schoorvoetend aan het toetreden tot de SaaS-markt." Ook De van de Schueren ziet een opkomende vraag.
Definitie van SaaS volgens Heliview SaaS (Software as a Service) is software beschikbaar als een gehoste service die benaderd wordt over het internet en waarbij afrekening plaatsvindt via een abonnementsstructuur. Dit wordt ook wel ASP (Application Service Providing) genoemd. Een voorbeeld van SaaS is internetboekhouden. |
ofwel…jullie krijgen inzage in mijn documenten en informatie
Dus een klassieke Windowsapplicatie die via Terminal Server emulatie wordt aangeboden via internet is ook SAAS. Althans volgens de definitie van Heliview.
En wat betreft het afrekenen. net als bij de aanschaf van lokale toepassingen ben je bij SAAS ook meestal gebonden aan een contractduur, van vaak een jaar en soms zelfs langer. Dus net als bij mobiele telefoon: je zit er gewoon een tijd aan vast.
John, jij weet duidelijk niet waar je het over hebt. Plaats een zinnige reactie wanneer je je hierin verdiept hebt.
aan john:
dat geldt dus ook voor de KPN, met hun prachtige backup commercials bestemd voor de consumentenmarkt?
Rudi, je hebt gelijk. WAAS en SAAS zijn met elkaar gelinkt. En het aanbieden van services en vooral de manier waarop begint steeds meer en meer in het bedrijfsleven in diverse branches steeds meer de boventoon te voeren.
Ik begrijp de opmerking van John heel goed.
Bij het aanbieden van diensten over het internet onderscheiden de it-providers veelal niet de applicatie en de gegevens/informatie.
Sterker nog, het komt veel te vaak voor dat als je als gebruiker weg wil bij een service provider en je eigen gegevens mee wil nemen zelfs daarvoor moet betalen.
Ik moet de it-provider nog tegenkomen die bij de gebruiks- en servicevoorwaarden de garantie levert dat je eigen bedrijfsgegevens afgeschermd zijn voor ieder ander bedrijf en tevens direct opvraagbaar, welk acronym er ook op geplakt wordt.
Aan Paul:
Dan ben ik de eerste.
Wij maken software voor de transport branche. Die software bieden wij aan als een internet applicatie op basis van een abbonement-structuur. Als ik de definitie goed begrijp dan kan je hier SaaS op plakken.
De data die ingevoerd wordt in onze software blijft altijd van de klant, de rest (de software zelf) blijft van ons.
Wanneer een klant stopt met het gebruik van onze software dan krijgen zij hun data op CD oid.
Verder zijn er meerdere klanten die gebruik maken van diezelfde software, en de data is strict gescheiden.
Ik verbaas mij over het feit hoe Heliview als gerenommeerd onderzoeksbureau hier de plank gruwelijk mis slaat.
Een Application Service Provider (ASP) biedt on-line oplossingen aan waarbij tevens het aanbieden van een SaaS oplossing tot de mogelijkheden behoort.
On line oplossingen zijn niet pers? een saas-oplossing. In de definitie van Heliview kan het on-line aanbieden van Internet Explorer al een SaaS oplossing zijn, als ik maar maandelijks afreken.
Software as a Service (SaaS) is een applicatie waarbij de kern van de software identiek is, maar de interface (de schil) zodanig is gemaakt dat iedere organisatie die dit gebruikt haar bedrijfseigen stuk in kan laten maken. Zie het als een flatgebouw waarbij het gebouw (de kern) voor iedereen gelijk is maar dat iedereen in zijn eigen appartement (de schil/interface) zijn eigen omgeving kan cre?ren.
En of bovenstaande per dag, per uur, per maand of per jaar wordt afgerekend, heeft niets met SaaS te maken maar met het afrekenmodel dat de ASP met de klant overeenkomst.
Kortweg: de ASP is de aanbieder, SaaS is een software oplossing die aangeboden kan worden door een ASP.
De begripsverwarring is echter wel duidelijk. ASP wordt vaak verward met SaaS omdat men denkt dat het online aanbieden en afnemen van applicaties beter gaat als er een nieuw modewoord wordt bedacht. Het betreft hier echter geen modewoord maar een compleet andere wijze van het aanbieden van software.
De algemene kreet bij SaaS applicaties luidt als volgt: “Single instance, Multi tenancy”. Hiermee is mijn vergelijking met de flat hopenlijk duidelijk en hop ik dat mijn bijdrage in ieder geval wat helderheid heeft gegeven over de algemene verwarring.