KPN en Reggefiber gaan samenwerken aan het nieuw te bouwen glasvezelnetwerk voor 70.000 woningen in Almere, zo hebben de partijen samen bekendgemaakt.
KPN gaat diensten aanbieden op het glasvezelnetwerk dat Reggefiber/Eurofiber in Almere aanlegt. Naar schatting 70.000 huishoudens krijgen hierdoor toegang tot het glasvezelnetwerk. De aanleg zal ongeveer 2,5 jaar duren.
Het pact zal in Almere de concurrentiestrijd verhevigen met UPC. Deze aanbieder voert met Cisco onder de nieuwe Docsis3-standaarden snelheden over de coax tv-kabel op tot 100 Mb/s.
VDSL
Het KPN/Regge pact is een grote doorbraak om te komen tot de 'verglazing' van Nederland tot aan woningen. KPN geeft met deze stap aan dat haar VDSL-infrastructuur, opvolger van ADSL met glasvezel tot aan 29.000 wijkkasten en het laatste stuk naar woningen over koper, onvoldoende is om de toekomstige vraag naar digitale diensten in de markt te kunnen bijhouden. Die tendeert naar HDTV-kwaliteit video-on-demand van meerdere gebruikers per huishouden.
KPN zou volgens welingelichte bronnen een nieuwe afdeling glasvezeldiensten opbouwen om de veranderde strategie vorm te geven. "We kijken inderdaad hoe we dit in een nieuwe vorm moeten gieten, maar op dit moment zijn er nog geen concrete stappen gezet", aldus de woordvoerder van KPN.
Nog niet getekend
De bekendmaking is opvallend omdat de partijen nog geen contract tekenden. Ze verwachten dat 'binnen een paar weken' te doen. Met name speelt de vraag of KPN Reggefiber afname op de verbindingen zal garanderen tegen een daarbij behorend bedrag. Geen van beide partijen wil op de details ingaan.
Reggefiber legt doorgaans glasnetten aan waar afname is gegarandeerd, door bijvoorbeeld gemeenschappen van bewoners in Brabant of door woningbouwvereniging Portaal.nl. Volgens de woordvoerster van Reggefiber is de garantie vooraf niet meer altijd nodig: "In Deventer bouwen we op eigen risico een stadsdekkend net en komen de dienstenaanbieders achteraf. In Almere wordt de infrastructuur sowieso open zodat naast KPN ook andere aanbieders diensten kunnen leveren aan consumenten."
Reggefiber ontkent dat in de onderhandelingen ook de overname door KPN van XMS Services een rol speelt. Deze provider biedt diensten aan op glas van Reggefiber. De Regge-groep in Rijssen is grootaandeelhouder van XMS en wil ervan af. BBned, concurrent van KPN en partner van Reggefiber in onder meer Rotterdam, wil XMS Services ook wel kopen, net als het recent InterNLnet kocht.
Van een overname(poging) van Reggefiber door KPN is volgens de beide partijen geen sprake. Ze doen ieder 'waar ze goed in zijn': voor KPN is dat toegang tot ict-diensten in de breedste zin en voor Reggefiber de infrastructuur.
De dag dat e.e.a. bekend werd gemaakt moest de gemeenteraad van Almere beslissen over het voortbestaan van stichting Almere Kennisstad. De Almeerse Rekenkamer is namelijk met een vernietigend rapport gekomen, waaruit blijkt dat de gemeentelijke stichting bol staat van louter mislukte projecten. Het college van b en w wil verder met Almere Kennisstad, maar een meerderheid in de raad denkt daar inmiddels anders over. Dus kwam dergelijk nieuws als geroepen. Zo opvallend was de vroegtijdige bekendmaking dan ook niet. Zie: http://www.almere.nl/live/index.jsp?nav=1461&loc=196343&det=256918