Volgens prinses Laurentien dreigt ons land achter te blijven bij technologische vernieuwingen als overheid en bedrijfsleven de mens niet centraal stellen. De voorzitter van Stichting Lezen & Schrijven sprak gisteren over de gevolgen van de kennisintensieve samenleving voor laaggeletterden.
"Zonder taalvaardigheid kan je nooit het maximale uit de ict-ontwikkelingen halen", legde prinses Laurentien uit tijdens het Overheidscongres 2007 dat gisteren werd georganiseerd in het Scheveningse Kurhaus.
Laurentien was als voorzitter van de stichting Lezen & Schrijven uitgenodigd om te spreken op het congres met het thema 'De kenniswerker binnen de overheid aan zet'. In de zaal zaten voornamelijk bestuurders, beleidsmakers en managers van centrale en lokale overheden.
Taboe
De prinses riep de toehoorders op ervoor te zorgen dat "e-vaardigheden geen taboe-onderwerp wordt". Een taboe zou moeilijk te doorbreken zijn. "Wij willen en kunnen in Nederland natuurlijk niet achterblijven als het gaat om technologische vernieuwingen. Maar blijf mensen centraal stellen in alles wat u doet. Als wij dat niet doen, zijn deze e-vernieuwingen een lege huls en op drijfzand gebouwd."
Laurentien herhaalde haar vaak gehoorde boodschap dat Nederland anderhalf miljoen laaggeletterde volwassen burgers telt, waarvan er een miljoen hier zijn geboren en getogen.
Deze verklaring van haar klopt best goed.
Om een programmeertaal goed te begrijpen moet je inderdaad een goed en exact taalgevoel hebben, mbt commando’s en syntax. Dus je zal een taal goed moeten beheersen, vooral ook verbaal.
Tijdens een armoede conferentie in Delft vernam ik dat nu 22 procent van Rotterdam laaggeletterd is, dus kansloos is in de E-kenniseconomie. Dit is een heuse tijdbom onder de groei van Rotterdam. Andere cijfers over Rotterdam zijn ook aardig alarmerend.
E-dingen zijn heel mensafhankelijk, omdat een computer eigenlijk niks zelf kan. Programmeren is heel arbeidsintensief en kan nooit geautomatiseerd worden. Dus de mens moet alles opnieuw doen en ook hierom moet je de mens centraal stellen bij E-commerce projecten. Investeren in E-business is dus altijd investeren in menskracht.