Data en gas hebben de overeenkomst dat ze beide alle beschikbare ruimtes vullen. Deze digitale samenleving ‘leeft’ bij de opslag van gegevens. Opslaan van data wordt steeds goedkoper en gaat steeds gemakkelijker. De uitdaging wordt het veilig bewaren van de gegevens en vooral het terugvinden. Zeker wanneer meer gebruikers toegang tot de data moeten hebben.
We zijn dus allemaal afhankelijk van data. Geen of slechte toegang hebben tot de juiste gegevens beperkt ons in onze prestaties. Verlies van data is zelfs 'dodelijk'. In kleinere organisaties worden data die gezamenlijk worden gebruikt op een server gezet in mappen die voor meerdere medewerkers toegankelijk zijn. Echter, wanneer die centrale computer een storing heeft, wordt aangevallen in een 'hack-attack' of een virus onder de leden krijgt, hebben alle gebruikers een probleem. Vaak wordt ook een server gebruikt die ook andere taken in het netwerk vervult; bijvoorbeeld het afhandelen van webverkeer.
De oplossing ligt in een nas- (network attached storage-)server voor het opslaan en beveiligen van data. Bovendien is het eenvoudig te installeren, voor iedereen op het netwerk toegankelijk en gemakkelijk op te schalen als er meer ruimte op de harde schijf nodig is. Dit is geen 'hogere school it' en velen zullen zelfs zeggen "oud nieuws", maar waarom zien we dan toch dat deze oplossing zo weinig wordt toegepast?
Met een nas-server worden tegen lage kosten grote voordelen gerealiseerd: goede back-up is gemakkelijk te realiseren, plus door scheiding van webverkeer en 'file-storage' is de kans op vervuiling of beschadiging van de data kleiner. Zeker voor kleinere organisaties of in SoHo-situaties – waar vaak weinig it-kennis beschikbaar is – biedt deze methode voor dataopslag veel voordelen. Waarom zien we het dan zo weinig? Ach, misschien ligt het antwoord in het spreekwoord 'Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan?'. Ik ben een fan van nas!
Olaf Olinger
Product Manager bij SMC Networks Europa en Afrika
Olaf, great to see you are doing well.