Ruim de helft van de Europese en wereldwijde banken zegt de deadline van 1 januari 2008 voor de start van SEPA, Single Euro Payment Area, een plan voor een uniforme Europese betaalmethode, niet te halen. Dat blijkt uit onderzoek van betaal- en transactiespecialist Vocalink.
SEPA is een plan van de Europese Unie. Voor consumenten in de Eurozone moet straks voor elke transactie dezelfde voorwaarden gelden, ongeacht in welk land zij de betalingen verrichten.
Volgens planning moeten banken op 1 januari 2008 de eerste SEPA-stappen hebben doorgevoerd. Vanaf dan moeten Nederlandse banken Europese overschrijvingen uit het buitenland kunnen verwerken en moeten banken deze producten ook actief aan hun klanten aanbieden. Uit het onderzoek van Vocalink komt naar voren dat meer dan 50 procent van de ondervraagde banken die afspraak niet haalt. Verder verwacht 82 procent van de banken dat hun (zakelijke) klanten niet voor 2010 hun betaalsystemen zullen aanpassen aan de SEPA-standaard. Ruim de helft van de ondervraagde banken heeft grote moeite om klanten te overtuigen van het belang om de betaalmethoden aan te passen aan SEPA.
De introductie van SEPA-producten betekent dat financiële instellingen en winkels hun transactie- en betaalmethoden moeten aanpassen. Ze krijgen bijvoorbeeld te maken met een nieuwe beveiligingsstandaard van Mastercard en Vista, de EMV, een internationale standaard voor betalingen en geldopnames met creditcards en debetpassen. Om betalingsverkeer veiliger te maken moet de magneetstrip op betaalkaarten worden vervangen door een chip. Daaraan gekoppeld hebben grote bankinstellingen nieuwe veiligheidseisen aan onder andere pinautomaten gesteld. Winkeliers en horeca-onernemers moeten er zelf voor zorgen dat hun betaalterminals geschikt zijn voor EVM. Dat kan neerkomen op zo'n 1000 euro per onderneming.
Een volledige invoering van SEPA moet in 2013 zijn doorgevoerd.
Ik ben blij dat de discussie over Sepa nu wat meer loskomt! De komst van Sepa heeft echter niet alleen gevolgen voor de banken. Ook het bedrijfsleven en de consumenten krijgen ermee te maken. Daarnaast heeft Sepa niet alleen betrekking op internationaal opererende organisaties, maar ook op bedrijven en consumenten die puur en alleen binnenlandse betalingen doen. Al met al wordt de introductie van Sepa ingrijpender dan de invoering van de euro. Hoop dat alle partijen zich dit op tijd realiseren!