Soms heb je gewoon meer aan hardware dan aan een extra beheerder. Tot die conclusie zouden meer mensen moeten komen.
Ik zie veel organisaties waar e-mailboxen niet groter mogen zijn dan 100 of 200 megabyte. Het resultaat? Gebruikers zijn de hele tijd bezig met het heen en weer schuiven van mailtjes en attachments. Hierdoor zijn werknemers niet meer in staat om op het juiste moment dat ene mailtje te vinden. Beheerders zijn op hun beurt veel tijd kwijt om gefrustreerde gebruikers te ondersteunen en bijvoorbeeld uit te leggen dat een Outlook pst-bestand vanwege de capaciteitsbeperkingen niet via webmail te gebruiken is.
De afgelopen maanden kwam ik weer een paar keer de gevolgen van een gebrek aan schrijfruimte tegen. Problemen die met veel beheerinspanning worden aangepakt, terwijl ze ook met meer hardware opgelost kunnen worden. Kostentechnisch is dat een kwestie van: jammer!
Door ervaring ben ik onderhand wijzer geworden. Enkele jaren geleden was ik in de unieke situatie om een aantal oplossingen voor hetzelfde capaciteitsprobleem te vergelijken. Verschillende internetproviders hadden allemaal dezelfde nieuwsservice. Netnews heette het, en het gebruik ervan groeide met 10 tot 20 procent per maand. Het beheer ervan was in veel van deze organisaties een dagtaak, maar er waren erbij waar de klus in een middag per week werd geklaard.
Wat was het verschil? Na een tijdje doorvragen kwam ik er achter. De efficiënte beheerders hadden betere hardware. In het geval van Netnews kwam het er op neer dat deze slimmeriken zes maanden eerder dan de andere beheerders een nieuwe machine kochten. Daardoor waren ze niet de godganse dag bezig om opstoppingen en storingen te verhelpen. Bovendien konden ze de grens van de capaciteit zien aankomen, omdat ze daar niet voortdurend tegenaan zaten.
De managementafweging is in dit geval eenvoudig. Hoeveel hardware kun je kopen voor het salaris van een beheerder? Als je die beheerder natuurlijk al kunt vinden. En, vooruitkijkend, wat wordt volgend jaar duurder? Hardware of een beheerder?
Soms bestaat capaciteitsmanagement simpelweg uit op tijd vaststellen dat je niet genoeg hardware in huis hebt. De conclusie is dan: bijkopen.