De Gebruikersvereniging Getronics PinkRoccade heeft de ‘Midoffice Community’ opgericht. Leden overleggen hierin met de automatiseerder over de opbouw van een gemeentelijke midoffice. Een gemeenschappelijke aanbesteding, zoals bij Dimpact en GovUnited/Andez-3, is geen doel.
Bij de Midoffice Community van de Gebruikersvereniging Getronics PinkRoccade zijn inmiddels twaalf leden aangesloten. Andere gemeenten, die systemen en diensten van de automatiseerder afnemen en lid zijn van de gebruikersvereniging, kunnen zich kosteloos aanmelden. De enige verplichting is dat vertegenwoordigers actief meedraaien in werkgroepsessies.
Volgens Helmer Koetje, burgemeester van de gemeente Twenterand en voorzitter van de Gebruikersvereniging GPR, bestaat er onder de ruim tweehonderd leden een grote behoefte aan overleg met Getronics PinkRoccade over de invulling van de midoffice. Het betreft vooral de middelgrote en kleinere gemeenten die qua digitale dienstverlening veel wensen en eisen over zich uitgestort krijgen vanuit de rijksoverheid en niet goed weten waar en hoe te beginnen. Koetje benadrukt dat de club niet bedoeld is als inkooporganisatie, à la Dimpact en Gov.United. "De opzet van onze gemeenschap is, om samen met de Getronics PinkRoccade te bekijken wat deze kan betekenen bij de inrichting van zo'n midoffice. Gemeenten bepalen daarbij hun eigen tempo."
Voor Getronics PinkRoccade is de Midoffice Community een instrument om de wind uit de zeilen te nemen van initiatieven als Dimpact en GovUnited. Hierin bundelen gemeenten hun krachten en besteden ze de midoffice gezamenlijk aan. Vooral Dimpact is de automatiseerder een doorn in het oog. Cees Hamers, directeur productmanagement & strategie van Getronics PinkRoccade: "Bij GovUnited/Andez besteden de gemeenten nog in een gemeenschappelijk kader apart aan, maar bij Dimpact kunnen gemeenten lid worden om vervolgens midoffice-producten die reeds zijn ontwikkeld zonder aanbesteding af te nemen. Dat klopt niet."
Fundamenteel anders
Arjen Hof vindt het een goede zaak dat een leverancier zijn klanten helpt met hun midoffice-aanpak. Hij vindt wel dat Dimpact en GovUnited fundamenteel anders van opzet zijn dan de Midoffice Community. "Bij deze twee gaat het om het organiseren van een vraag richting leveranciers. Dimpact en GovUnited zijn van en voor gemeenten. De Midoffice Community is vanuit één leverancier georganiseerd."
Past de opzet van de Midoffice Community wel bij de open source/open standaard-gedachte van de overheid? Zolang Getronics PinkRoccade zich aan de open standaarden van de Ictu houdt, is er geen probleem, vindt Hof. Dan kan er worden overgestapt naar een andere leverancier. René Bal, directeur van Dimpact, verwacht dat 'open source' pas op langere termijn haalbaar wordt. Het werken met open standaarden blijkt in de praktijk al ingewikkeld genoeg voor de overheid, laat staan het omschakelen naar zware gemeentelijke systemen op basis van open source, aldus Bal.
Net als Hof juicht Bal, directeur van Dimpact, iedere krachtenbundeling van gemeenten die leidt tot kennisvergroting toe, dus ook de Midoffice Community. Het wordt in zijn ogen ook tijd dat Getronics PinkRoccade op het gebied van de midoffice-dienstverlening stappen gaat zetten. Wel waarschuwt hij de leden van de GPR-gemeenschap ervoor om te zorgen dat de regie in eigen handen blijft, nu er zo duidelijk voor één leverancier wordt gekozen. "Dimpact kiest duidelijk voor een leveranciersonafhankelijke koers."
Hof benadrukt nogmaals dat keuzevrijheid het idee achter Dimpact en GovUnited is. "Uiteindelijk zullen gemeenten een gefundeerde afweging moeten maken: regelen ze een midoffice helemaal zelf, sluiten ze zich aan bij een inkoopclub of doen ze het via één leverancier."
Lees meer over Midoffice Community in de artikelen: 'Midoffice Community als derde weg' en 'E-overheid is olifantentaak'.
Arjen Hof vindt wel dat Dimpact en GovUnited fundamenteel anders van opzet zijn dan de Midoffice Community. Bij deze twee gaat het om het organiseren van een vraag richting leveranciers. Dimpact en GovUnited zijn van en voor gemeenten? ..,
Sorry, ik zie het verschil niet tussen Dimpact en GovUnited ten opzichte van de leveranciersafhankelijke verenigingen. Immers deze van en voor gemeentelijke inkooporganisaties creen wel nieuwe monopolisten. Immers door de grootte van het aantal deelnemende gemeenten zal altijd Europees worden besteed dwz: alleen de grote bedrijven en bekende combinaties hebben de meeste kans (zie de winnaars) en door de kudde mentaliteit hebben de eerste winnaars meestal een grotere kans ook de volgende aanbestedingen te winnen. De ironie is dat steeds minder aanbieders komen in plaats van meer. Was niet de (locale) overheid die driftig roepen dat er zo weinig marktwerking is en te weinig aanbieders?
Boven op de Andez lachen de winnaars van de aanbestedingen zich rot om de concurrentie die met behulp van de overheid een voor een ‘kopje kleiner’ worden gemaakt.
Gezamenlijk referentiekaders maken in de vorm van logische ontwerpen voor basisregistraties zijn zeer zinvol voor standaard en open communicatie tussen heterogene systemen. Daareentegen zijn inkoopcombinaties dodelijk voor innovatie en marktwerking!