SafeBoot, softwareleverancier van beveiligingsoftware voor mobiele apparaten, gaat naar de beurs om groei en overnames te kunnen financieren. Dat bleek dinsdag 24 september tijdens een toelichting op de voorgenomen beursgang van het Nieuwegeinse bedrijf.
Leverancier van beveiligingssoftware SafeBoot wil voor het eind van het jaar een notering aan de Euronext in Amsterdam. De beursgang moet leiden tot groei en overnames. SafeBoot hoopt met de beursgang groei te realiseren in de VS, Europa en Azië. Piet Weijers, financieel directeur: "Met name voor overheidspartijen is beursgang een belangrijke voorwaarde om een samenwerking aan te gaan. Het biedt partners meer helderheid over de financiële situatie, bijvoorbeeld doordat de jaarrekening inzichtelijk is. Met name in de VS betekent beursnotering makkelijker zakendoen."
SafeBoot wil met de beursgang extra groeien en overnames bekostigen. Volgens Piet Weijers gaat het niet om directe concurrenten zoals het Zweedse Pointsec en het Duitse Ultimaco maar zijn er al vergaande gesprekken met bedrijven ‘die een meerwaarde ,aan het bedrijf leveren'. Wijers wil geen namen noemen.
Het bedrijfsbelang van SafeBoot is nu nog voor 55 procent in handen van private equity partij Summit. Ook Control Break Beheer BV (het bedrijf waar Safeboot uit is voortgekomen) heeft een meerderheidbelang. Hoe groot dat belang is wilde de bedrijfsleiding niet bekend maken. Hoeveel aandelen bij de aanstaande beursgang in vrije handen komen en een uitgifteprijs van de aandelen kon de bedrijfsleiding ook nog niet bekendmaken.
Mobiele beveiliging
SafeBoot maakt beveiligingssoftware voor smartphones, pda's, laptops en usb-sticks. Ook levert het bedrijf diensten op het gebied van e-mailversleuteling en netwerkbeveiliging. Organisaties werken met de Safeboot-software om de informatie op mobiele apparaten te versleutelen, zodat er geen gevoelige informatie op straat komt te liggen.
De winst van SafeBoot steeg de laatste drie jaar gemiddeld met 55 procent per jaar. In 2006 was de omzet bijna 29 miljoen euro op een totale marktomzet van 152 miljoen euro. Onderzoeksbureau IDC verwacht dat de markt voor beveiliging van mobiele apparaten de komende vijf jaar met 35 procent per jaar groeit. Volgens SafeBoot is bij 5 procent van de nieuwe laptops sprake van versleuteling van data. Met de steeds strengere wetgeving over bescherming van persoonsgegevens en beveiliging van data hoopt het bedrijf op een groter marktaandeel in een groeiende markt.
SafeBoot heeft wereldwijd 142 medewerkers en 4200 klanten, met name in de bancaire wereld en overheden. In totaal heeft het bedrijf vijf miljoen actieve licenties. Het claimt daarmee marktleider te zijn op het gebied van de beveiliging van mobiele apparaten.