Als we Gartner mogen geloven, zijn we de komende jaren nog heel veel met virtualisatie in de weer. Volgens de analisten blijft dat tot het eind van dit decennium het belangrijkste onderwerp in de it. CRN sprak met de spelers.
VMware is op dit moment veruit de grootste leverancier van software voor servervirtualisatie. "Het gaat verschrikkelijk goed met ons", zegt Richard Garsthagen, product marketing manager voor EMEA. "We zijn volgens mij nog steeds het snelst groeiende softwarebedrijf aller tijden. We verdubbelen elk jaar onze omzet. Die zit nu op ongeveer één miljard en daarmee zijn we groter dan Red Hat en dat soort partijen."
Dat Garsthagen Red Hat noemt, is natuurlijk niet toevallig. Virtualisatie – op basis van Xen – was het belangrijkste speerpunt bij de introductie van de nieuwe Enterprise Linux versie 5 (RHEL5). Bovendien zet Red Hat zich altijd stevig af tegen VMware, hoewel dit ook een partner van de Linux-leverancier is. "Virtualisatie op X86-processoren betekent op dit moment Windows en VMware", zegt Jan Wildeboer, solution architect bij Red Hat. "Virtualisatie voor Linux is heel wat anders. In Windows wordt het gewoon als een andere tool gezien. Prestaties en integratie zijn niet zo belangrijk. Bovendien heeft VMware vanwege de achterliggende techniek performance-problemen."
Jaloezie
Hoewel dergelijke geluiden ook in het kanaal wel eens te horen zijn, komen die volgens Garsthagen vooral bij concurrenten vandaan. "Wij hebben meer dan 20 duizend klanten die virtualisatie in productie hebben. Al die klanten hebben een gemiddelde consolidatieratio van ongeveer twintig op één. Dat zou niet kunnen als ze performance-problemen hadden. Er zijn wel bepaalde types applicaties die je beter op een eigen server kunt draaien, maar de gemiddelde file & print-, mail- en database-server draait nu in een virtuele machine vaak sneller dan op het originele systeem dat daar drie, vier jaar geleden voor gekocht is."
Volgens Garsthagen is de hele trend naar virtualisatie mogelijk doordat er tegenwoordig zoveel processorvermogen beschikbaar is. "Zoveel meer dat een klein beetje overhead niet zwaar weegt. Ik denk dat deze verhalen vooral afkomstig zijn van onze concurrenten. Zij kunnen gewoon niet tippen aan onze enorme hoeveelheid tevreden klanten."
Te belangrijk
Sowieso zijn beheer en diensten voor VMware veel belangrijker dan de onderliggende technologie. "Een klant kiest niet voor een technologie, maar voor een architectuur en een robuust platform", vertelt Garsthagen. "Meer dan tachtig procent van onze omzet komt niet van de virtualisatielaag, maar van de diensten die we daarbovenop leveren. Back-up en recovery worden bijvoorbeeld veel gemakkelijker. Hetzelfde geldt voor fail-over en disaster recovery. Het gaat niet om het platform of de architectuur, maar om de oplossing die je je klanten uiteindelijk kunt bieden."
Net als Red Hat kijken ook Unix-leveranciers HP en IBM echter anders tegen virtualisatie aan. Voor hen is virtualisatie te belangrijk om aan anderen over te laten. Prestaties en integratie in het besturingssysteem laten hen bovendien geen andere keuze. "We leveren ook VMware, maar in HP-UX doen we het zelf", zegt Hans Aaldering, BCS product manager bij HP. "Zo hebben we meer controle over de features en de kwaliteit. We kunnen vragen van klanten redelijk snel incorporeren in onze virtualisatieomgeving."
Director
Voor IBM is virtualisatie natuurlijk niets nieuws. Het is immers ooit door hen bedacht. De afgelopen jaren gebruikte deze leverancier consolidatie en virtualisatie als vehikel om het mainframe in de markt van vandaag te plaatsen. "In 2000 hebben we gezegd dat we virtualisatie moeten laten doorsijpelen naar de midframe", vertelt Frank van der Wal, als client it architect verantwoordelijk voor het mkb. "De bestaande Power-processoren ondersteunden al virtualisatie en partitionering. In de net gelanceerde Power6 zijn die mogelijkheden uitgebreid. Daarnaast hebben we IBM Director verder uitgebouwd. Die wordt nu standaard bijgeleverd bij elk Intel-product. Bovendien werkt deze ook goed met hardware van andere leveranciers en communiceert hij met de VMware-tools."
Volgens Van der Wal is Director bij uitstek geschikt voor resellers om diensten op te bouwen. "Vooral in het mkb is de behoefte groot. Ik krijg vijf telefoontjes per week, en ze gaan allemaal over virtualisatie. Consolidatie is daar een belangrijk thema."
Windows Virtualization
Ook Microsoft biedt met Virtual Server een eigen virtualisatieplatform aan. "Vorige maand is release 2 service pack 1 uitgekomen", vertelt Robert Bakker, partner technology specialist bij Microsoft. "Daarin zit nu ook hardwareondersteuning, meer interoperabiliteit en Quick Migration. Dat laatste is een fail-over op basis van Windows Clustering. In Windows Server 2008 met Virtualization zullen we live migration ondersteunen, maar die is nu nog volop in ontwikkeling. Er gebeurt nu al vrij veel bij onze partners met de bestaande technologie. Een halfjaar geleden hebben we de Virtual Server gratis gemaakt. Voor negentig procent van onze klanten is de huidige functionaliteit al voldoende." Bakker noemt consolidatie en business continuity als de twee belangrijkste virtualisatietoepassingen. "De overige tien procent mist heel specifieke features als 64-bits virtualisatie en de mogelijkheid om meerdere processoren in een virtuele machine te kunnen hangen. Die klanten kiezen nu voor VMware ESX. Al die zaken zullen we met Windows Virtualization in 2008 opgelost hebben."
Geld verdienen
Microsoft en HP geven hun partners voldoende mogelijkheden om zich op virtualisatie te specialiseren. "Onze pre-sales mensen zitten met de partners aan tafel om te praten over architectuur", vertelt Aaldering. "Daarnaast doorlopen onze distributeurs een trainingsprogramma om dit ook zelf te kunnen doen. Bij een partner die een heleboel vragen had over virtualisatie en partitionering hebben we aangeboden om daar een server naar keuze neer te zetten. Die hebben ze een halfjaar mogen gebruiken om expertise op te bouwen. Daarnaast hebben we een standaard programma waar deze zaken gewoon in zitten. Als een reseller virtualisatie wil verkopen, moet hij gecertificeerd zijn. Als hij dat nog niet is, krijgt hij ondersteuning van ons, op voorwaarde dat hij het in de toekomst zelf gaat doen."
Volgens Van der Wal loopt het kennisniveau bij de resellers van IBM sterk uiteen. "Sommigen hebben meer kennis in huis dan wij. Die hoeven we niets meer te vertellen. Anderen kunnen we meenemen naar onze distributeur." De belangstelling voor virtualisatie onder de businesspartners is groot, aldus Bakker. "Op het moment dat bedrijven Windows Server 2008 via hun Software Assurance eigenlijk al gekocht hebben, krijgen ze dat virtualisatielaagje sowieso."
Diane Janknegt, partner manager bij Microsoft Nederland, raadt resellers dan ook aan goed te kijken of hun klanten überhaupt nog wel aanvullende virtualisatieoplossingen nodig hebben. "Inventariseer de wensen van de klanten heel goed. Je hebt maar tien, twintig procent die in de maximale functionaliteit zit."
Opportunity
VMware signaleert ten slotte nog een mooie kans voor resellers die op zoek zijn naar nieuwe diensten op basis van virtualisatie. "We zien dat resellers, vooral diegenen die zich op het kleinere segment richten, bezig zijn om daar een hosting-model van te maken", aldus Garsthagen. "Dus in plaats van dat ze een server verkopen, zeggen ze: ‘ik zet hem bij jou neer en neem hem voor je in beheer'. Of ze bieden een fail-over op basis van virtualisatie aan. Vaak heeft een klant zijn eigen servers. De reseller kan dan zeggen: ‘Wij hebben ook een aantal VMware-servers staan. Mocht jij een disaster hebben, dan kom je met je virtuele machines naar mij toe. Dan draai ik ze voor je'."