Het beroep van Microsoft tegen de antitrust-beslissing van de Europese Commissie is begin deze week afgehandeld. De hele route naar dat moment was niet bepaald zonder problemen.
Microsoft gaf vorige week, vóór de uitspraak door het Europese Hof van Eerste Aanleg, uitleg over zijn positie tegenover de Europese Commissie (EC) in de antitrustzaak. "Wij wilden wel schikken en hebben in februari 2004 een voorstel daartoe gedaan", vertelt juridisch expert Tom Brooks van Microsoft. "Maar toenmalige Eurocommissaris Mario Monti wilde kennelijk een precedent scheppen om duidelijkheid te krijgen in deze materie." Critici stellen dat de EC vooral een voorbeeld wilde stellen, van Microsoft voor diens monopoliemisbruik. Dat zou dan leiden tot een juridisch precedent.
Technische experts van consultancy OTR Group, die van 2002 tot 2005 was ingehuurd door de EC om de Commissie te helpen bij deze zaak, reageren op vragen van Computable. "Dit is een zeer complexe zaak; vooral de technische kant ervan is moeilijk te vatten. Wij als professionele distilleerders van ict-informatie kunnen ons voorstellen dat de rechter hier mee worstelt." Microsoft onderschrijft die inschatting; Brooks legt uit dat veel tijd is verspild aan heen en weer communiceren over welke protocolinformatie en in welke vorm de Commissie specifiek verlangde van het bedrijf.
Ondertussen heeft Microsoft veel van zijn gedrag aangepast. Hans Bos, bij de softwareproducent verantwoordelijk voor platformstrategie, zegt niet dat Microsoft zich gebeterd heeft, maar stelt wel dat het bedrijf nu echt open is. Hij benadrukt dat de huidige markt dit vereist.
Navraag bij OTR over de relevantie anno 2007 van deze antitrustzaak geeft een soortgelijke reactie: "De markt is constant in beweging, kijk bijvoorbeeld naar die voor bestands- en printservers." Laatstgenoemde is een verwijzing naar een gemiste kans van Microsoft in de antitrustzaak. Een van de punten van de EC betreft monopoliemisbruik in de markt voor bestands- en printservers. Tegenwoordig zijn echter alle printers direct verbonden aan het netwerk, niet aan servers. De markt is dus geëvolueerd. Microsoft zou daardoor nooit lang dominant kunnen zijn op een bepaald gebied.
Hoewel Microsoft dit argument in brede zin wel hanteert in zijn verdediging, heeft het concern dit specifieke voorbeeld niet gebruikt om de EC te pareren. De Commissie heeft ook kansen laten liggen. OTR kan echter geen details verstrekken vanwege de eerdere arbeidsrelatie met de EC. De consultant gaat dan ook niet in op speculatie over de keten van de bij Windows gratis meegeleverde mailclient Outlook Express naar mailserver Exchange en uiteindelijk beheeromgeving Active Directory.