Het universitaire team dat p2p-programma Tribler ontwikkelde, krijgt binnenkort te horen of ze hun pionierswerk voort kunnen zetten met geld uit een grote Europese onderzoekspot.
"Vermoedelijk horen we tegen het einde van dit jaar of ons onderzoeksvoorstel gehonoreerd wordt. Het gaat om de ontwikkeling van de volgende generatie van contentdistributie technieken", zegt Johan Pouwelse, die aan de TU Delft projectleider voor Tribler is.
Geldpot met 51 miljard euro
"Er ging een jaar aan schrijf- en denkwerk vooraf aan het indienen van het onderzoeksvoorstel bij Europa." Pouwelse reisde ook verscheidene keren naar Brussel om toelichting te geven op het project waar Tribler als grote proeftuin voor diende. De wetenschapper hoort positieve geluiden over het ingediende voorstel.
Het Nederlandse team dingt mee naar een onderzoekssubsidie van het zogeheten Zevende Kaderprogramma. Dat is een subsidieprogramma voor onderzoek en technologieontwikkeling van de Europese Unie. Het onderzoeksprogramma loopt van 2007 tot en met 2013. De geldpot bevatte bij aanvang 51 miljard euro.
Tribler basis voor Harvard-onderzoek
Tribler is een BitTorrent-programma om op effectieve en legale wijze audio, video en grote bestanden te verspreiden. De Nederlandse Publieke Omroep is nog steeds van plan een proef met Tribler te houden om UitzendingGemist.nl te ontsluiten. Dat komt echter, mede door beslommeringen rondom auteursrechten, slecht van de grond.
Eind augustus 2007 kondigde Tribler een samenwerkingsverband aan met de prestigieuze Amerikaanse universiteit Harvard. Harvard gaat met behulp van de Nederlandse software onderzoeken hoe bandbreedte, en het effectief verdelen daarvan voor downloaddoeleinden, in een digitale toekomst als 'betaalmiddel' zou kunnen fungeren.
De Amerikaanse entertainmentindustrie is al jaren niet gecharmeerd van het rechten- en bandeloos up- en downloaden van hun muziek en films. Hun pogingen om meer controle over de p2p-wereld naar zich toe te trekken, via project MiiVi, kregen eind vorige week een gevoelige klap te verwerken toen 700 megabyte aan interne e-mails uitlekte.
Onderzoek Nederlands 'downloadverbod'
In Nederland onderzoekt (PDF) minister van Justitie Hirsch Ballin (CDA) of het mogelijk is het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal te verbieden. Strikt genomen gaat het om het mogelijk herzien van de zogeheten thuiskopieregeling. Het is niet duidelijk in hoeverre een radicale wijziging van de regels het bestaansrecht van p2p als distributietechnologie zou inperken in Nederland.
Het MiiVi project kreeg die klap al in juli toen mensen ontdekte dat de eigenaar het anti-piracy bedrijf MediaDefender was. Dit staat los van de diefstal van de e-mails van dit bedrijf vorige week. Wel was in die mails de correspondentie over de ondergang van het project terug te vinden.