Er is onenigheid ontstaan binnen de oprichters van de Stichting Nationaal Informatica Register (SNIR) over de exacte toelatingseisen. HBO-niveau blijkt niet afdoende voor de afdeling informatica van beroepsvereniging Kivi Niria, zij pleiten voor een HBO-diploma als minimale eis.
De it-tak van beroepsvereniging Kivi Niria heeft te kennen gegeven met een eigen register te willen komen voor informatici. Daartoe hebben zij zich naar eigen zeggen teruggetrokken uit de Stichting Nationaal Informatica Register, dat zij samen met de beroepsverenigingen VRI en NGI begin dit jaar oprichtten. "Formeel gezien kunnen zij zich als founding father niet terugtrekken", zegt voorzitter van de raad van toezicht van het SNIR, André Hammer. "Je kunt van je kind toch ook niet ineens zeggen dat het je kind niet meer is?" Hij beaamt dat er momenteel discussies gaande zijn tussen de drie oprichters van het SNIR over de uiteindelijke toelatingseisen tot het register. "Er zijn een paar niet-onoverkomelijke discrepanties tussen de verenigingen. Die hebben te maken met het erkennen van bepaalde HBO-opleidingen", licht hij toe.
AMBI-diploma
Het gaat dan met name om de zogenoemde AMBI-opleidingen die in de jaren zeventig en tachtig populair waren. "Destijds waren er nog geen HBO-opleidingen op het gebied van Informatica. Bij het VRI hebben we duizend leden waarvan het overgrote deel in het bezit is van een AMBI-diploma. Begin jaren tachtig is dat door het ministerie van EZ wettelijk erkend als gelijkwaardig aan een HBO-diploma", zegt VRI-secretaris Arjan van Dijk. Ook hijzelf is alleen in het bezit van een AMBI-diploma. "Maar ik heb wel dertig jaar ervaring in de ict. Zou ik dan op basis van het niet hebben van een HBO-diploma niet ingeschreven kunnen worden in het register?" Hij kan zich niet vinden in de stappen die de afdeling Informatica van het Kivi Niria momenteel neemt. "Erik Otto legt hiermee een bommetje onder het nationale register. Als er nóg een register voor informatici komt, wordt de situatie alleen maar difuser en onoverzichtelijker", aldus Van Dijk.
Van Dijk legde zijn functie als secretaris van het Kivi Niria neer nadat het conflict ontstond. "Met behulp van Jan Dekker, voorzitter van het hoofdbestuur van de beroepsvereniging, proberen we nu iets aan de impasse te doen. Deze publiciteit is voor niemand goed", zegt Van Dijk.
HBO-diploma of HBO-niveau?
Wat vindt jij van de discussie over het HBO-niveau of -diploma? Moeten informatici zónder HBO-diploma zich wél in kunnen schrijven in een register? Welke eisen zijn redelijk volgens jou? Laat je reactie achter onder het bericht of stuur een mailtje aan computable.lezers@vnumedia.nl!
Ik ben jarenlang examinator geweest voor het (afsluitende) AMBI S5 module. Op basis van die ervaring durf ik te stellen dat veel AMBI-gediplomeerden op het moment van het afleggen van hun examen zeker geen HBO niveau haalden. Dat is er later niet beter op geworden na reorganisaties van de examens door het EXIN eind jaren 80. Veel examinatoren zijn toen gestopt na vervanging van de mondelinge examens door multiple choice.
Een begrip als “HBO-niveau” is en blijft een subjectief etiket, waarvan de waarde relatief is en zowel tijd- als omgeving gebonden. Het bezit van een HBO-diploma is in die context van betrekkelijke waarde.
Een hbo-diploma zegt niets en kan al worden toegekend door opleiders door het volgen van een cursus op “hbo-niveau” met een minimale studiebelasting. Erkend is volgens het CROHO (IB groep) het hbo-getuigschrift. Toegekend door geaccrediteerde instellingen (regulier of aangewezen) na een volledige studie in voltooid of deeltijd en afgerond met 240 (European Credit Transfer System) ECTS, voorheen 168 hbo-studiepunten. Verwerf je deze punten als startende ict’er (Bachelor) dan heb je nog wat werkervaring op te doen. Ben je een ervaren ict’er inclusief de verwerving van de hbo-certificering (lees getuigschrift) dan voldoe je m.i. aan de minimale eis. Verder moeten de beslissers dan maar nadenken over een gestructureerde permanente educatie.
Tijdens de hoogtijdagen van AMBI was dit zeker een opleiding op hbo-niveau en een hbo-diploma waardig. Ik ben zelf ook ruim 18 jaar in het bezit van het AMBI-diploma en heb inmiddels 25 jaar ict-ervaring.
In mijn praktijk (ik houd mij bezig met it-strategie en -architectuur) heb ik met veel it’ers gewerkt en ook mogen coachen, die in het bezit zijn van een regulier hbo/universitair it-diploma. Wat mij regelmatig verbaast is de beperkte toepasbare kennis die wordt ingebracht.
Natuurlijk geeft een hbo-diploma meer kans op betere it’ers op hbo-niveau, maar ik vind in deze dat SNIR veel meer aandacht moet geven aan het werkelijk op hbo-niveau functioneren van haar leden. It is een heel complex vak, waar helaas nog steeds te veel “geknutseld” wordt.
Ik ben van mening dat het SNIR veel meer aandacht moet schenken aan het toetsen van de vak-integriteit van de it’er op minimaal HBO niveau.
De discussie over wat een hbo-diploma is, leidt alleen maar af van het werkelijke probleem.
Compromis,
Neem de leden over van de huidige register(s).
Stel eisen aan de nieuwe deelnemers !!
Al dat gedoe over wat een acceptabel of minimaal niveau is. Het doel van een register is toch dat (potentiele) klanten makkelijk een indicatie kunnen krijgen van wie ze in huis halen of een project laten doen? In dat geval zou ik zeggen: minimaal universitair diploma in de informatica, met afstudeerrichting gerelateerd aan het professionele specialisme. Minimaal 10-15 jaar relevante en aantoonbare ervaring in die richting.
Dat lijkt hoog, maar als je een register hebt met zulke mensen erin, dan begint het te lijken op een serieuze garantie voor kwaliteit. En nu niet zeuren over AMBI-diploma’s en allerlei andere factoren: als je serieus met je werk bezig bent moet dit toch te halen zijn? Deeltijdopleidingen genoeg, ook op universitair niveau.
Ik heb ruim 20 jaar ICT-ervaring, waarvan enkele als IT-manager en thans als zelfstandig management consultant.
Gedurende die 20 jaar heb ik ervaren dat een diploma (ik heb een HBO-diploma, BI) met name helpt aan het begin van je carriere. Na een aantal jaren worden ervaring/verantwoordelijkheden en competenties veel belangrijker. Bij sollicitatiegesprekken die ik heb afgenomen, keek ik vluchtig naar de vooropleiding, echter, veel belangrijker vond ik de competenties, werkervaring en soft quantities/social skills.
Er kunnen legio mogelijkheden zijn waarom een talent geen HBO/WO-diploma op zak heeft, maar uiteindelijk is Bill Gates ook een prima ICT-er geworden.
Het is de combinatie van kennis (HBO-niveau zo je wilt), ervaring, normen&waarden en social skills die je succesvol maken.
Het getuigt ook niet van een doordachte onderhandelingsstrategie als je als KIVI/NIRIA vantevoren weet dat de achterban van het VRI niet allemaal een HBO-diploma heeft en je toch gezamelijk een register wilt opzetten maar toch vasthoudt aan die eis van een HBO-diploma.
Ik denk dat het een gemiste kans is dat KIVI/NIRIA een eigen register heeft opgericht door vast te houden aan de eis van een HBO-diploma.