Er is onenigheid ontstaan binnen de oprichters van de Stichting Nationaal Informatica Register (SNIR) over de exacte toelatingseisen. HBO-niveau blijkt niet afdoende voor de afdeling informatica van beroepsvereniging Kivi Niria, zij pleiten voor een HBO-diploma als minimale eis.
De it-tak van beroepsvereniging Kivi Niria heeft te kennen gegeven met een eigen register te willen komen voor informatici. Daartoe hebben zij zich naar eigen zeggen teruggetrokken uit de Stichting Nationaal Informatica Register, dat zij samen met de beroepsverenigingen VRI en NGI begin dit jaar oprichtten. "Formeel gezien kunnen zij zich als founding father niet terugtrekken", zegt voorzitter van de raad van toezicht van het SNIR, André Hammer. "Je kunt van je kind toch ook niet ineens zeggen dat het je kind niet meer is?" Hij beaamt dat er momenteel discussies gaande zijn tussen de drie oprichters van het SNIR over de uiteindelijke toelatingseisen tot het register. "Er zijn een paar niet-onoverkomelijke discrepanties tussen de verenigingen. Die hebben te maken met het erkennen van bepaalde HBO-opleidingen", licht hij toe.
AMBI-diploma
Het gaat dan met name om de zogenoemde AMBI-opleidingen die in de jaren zeventig en tachtig populair waren. "Destijds waren er nog geen HBO-opleidingen op het gebied van Informatica. Bij het VRI hebben we duizend leden waarvan het overgrote deel in het bezit is van een AMBI-diploma. Begin jaren tachtig is dat door het ministerie van EZ wettelijk erkend als gelijkwaardig aan een HBO-diploma", zegt VRI-secretaris Arjan van Dijk. Ook hijzelf is alleen in het bezit van een AMBI-diploma. "Maar ik heb wel dertig jaar ervaring in de ict. Zou ik dan op basis van het niet hebben van een HBO-diploma niet ingeschreven kunnen worden in het register?" Hij kan zich niet vinden in de stappen die de afdeling Informatica van het Kivi Niria momenteel neemt. "Erik Otto legt hiermee een bommetje onder het nationale register. Als er nóg een register voor informatici komt, wordt de situatie alleen maar difuser en onoverzichtelijker", aldus Van Dijk.
Van Dijk legde zijn functie als secretaris van het Kivi Niria neer nadat het conflict ontstond. "Met behulp van Jan Dekker, voorzitter van het hoofdbestuur van de beroepsvereniging, proberen we nu iets aan de impasse te doen. Deze publiciteit is voor niemand goed", zegt Van Dijk.
HBO-diploma of HBO-niveau?
Wat vindt jij van de discussie over het HBO-niveau of -diploma? Moeten informatici zónder HBO-diploma zich wél in kunnen schrijven in een register? Welke eisen zijn redelijk volgens jou? Laat je reactie achter onder het bericht of stuur een mailtje aan computable.lezers@vnumedia.nl!
Ik ken veel bezitters van het HBO informatica diploma die nog geen regel code kunnen schrijven. Ik ken ict’ers zonder HBO informatica diploma die de computer naar hun pijpen laten dansen.
Een behaald diploma zegt wellicht iets over het vermogen van iemand om te studeren en te reproduceren.
Het zegt erg weinig over iemands vermogen om taakvolwassen te functioneren.
Er zijn al genoeg vakgebieden waar theorie-gebaseerde pretenties de boventoon voeren en de hang naar status en erkenning kwaliteit-loze vormen heeft aangenomen.
Ict is een jong vakgebied zonder verleden en zonder een maatschappij- en cultuurgebonden verstrengeling van belangen en ons-kent-ons-afspraken.
Laat ict een vakgebied blijven waar resultaten gelden.
Een register is prima. Registreer dan wel op kunde en niet op theoretische kennis.
Persoonlijk was ik jaren geleden (’85) bezig met AMBI modulen. In het jaar 2000 toch maar begonnen met Hogere Bedrijfskundige Informatica opleiding waarin ik in 2004 samen met een vriend van mij afstudeerde. Mijn ervaring is dat het feit dat je naast je werk je HBO-opleiding met goed gevolg aflegt meer zegt bij je sollicitaties en werkzaamheden. Naar mijn mening kun je AMBI niet volledig gelijk stellen aan HBO-niveau. Maar moet wel zeggen ik heb geen idee welke vergelijkings criteria het ministerie van EZ heeft gehanteerd om tot deze erkenning te komen.
Natuurlijk moet je niet perse het papiertje in je zak hebben, ook ik heb intussen dik 20 jaar ervaring en heb een eigen adviesbureau.
HBO niveau mag je wel verwachten, maar hoe toon je dat aan, en hoe toon je aan dat iemand met het HBO-papier op zak wel deskundig is?
Ik heb zelf ir voor mijn naam staan en hoef niet noodzakelijk RI er achter. Maar de RI-registratie kan heel belangrijk zijn voor met name vakgenoten die een AMBI- of soortgelijke achtergrond hebben en veel praktijkervaring. Een nationaal register voor de bescherming van de combinatie van kennis en aantoonbare ervaring is belangrijk. Ik vind de houding van Kivi Niria in deze hautain en laakbaar.
Het grote probleem is hoe bepaald kan worden of iemand “HBO-niveau” is. Een HBO-diploma is niet per se een garantie voor dat niveau, maar een MBO-diploma met ervaring is ook zeker geen garantie voor dat niveau. Ervaring zegt in principe niets over een niveau, maar wel iets over een vaardigheid. Een metselaar met dertig jaar ervaring is ook geen architect. Je zult toch op zijn minst de garantie moeten hebben dat bepaalde stof beheerst wordt? Een HBO-diploma is daarvoor in ieder geval een redelijke garantie. Verder denk ik dat je sowieso opleidingen moet blijven volgen om dat niveau te handhaven. Maar hoe toets je zoiets? Het blijft lastig, maar erkende diploma’s zouden naar mijn idee wel de basis moeten vormen. Overigens heeft het handig zijn met pc’s (zoals hierboven werd gesuggereerd) niets met dat niveau te maken.
Het is waar dat er it’ers zijn zonder HBO/Academisch diploma die prima functioneren in de it. Het omgekeerde is ook waar. Echter, onze stelling is dat met een diploma de kans (veel) groter is dat iemand goed fungeert als it’er.
Het ICIP Informatici register waardeert zowel je theoretische kennis (permanente educatie) als praktijkervaring. Het laatste wordt getoetst door persoonlijke evaluaties ingevuld door leidinggevende/klant.
Het ICIP register waardeert derhalve de combinatie van theorie en praktijk.
Erik Otto
voorzitter KIVI NIRIA, afdeling Informatica
@Erik Otto,
Vasthouden aan deze eis hoor! Anders krijgen we te maken met een nog verdere devaluatie van het vakgebied. Juist de combinatie van theoretisch kennis en praktijkervaring is waardevol. Het een kan niet zonder het ander. Persoonlijk heb ik niet echt een hoge pet op van AMBI. Dit is niet vergelijkbaar met een HBO-opleiding, maar puur een kennismaking met het vakgebied.
Een hbo-odiploma zegt niet alles, maar zegt wel wat.
Ik zou als ondergrens willen stellen: een hbo-diploma met it als hoofdvak of een hbo-diploma in een andere richting gerelateerd aan it en bestaat uit aan it gerelateerde componenten. Een ander essentieel punt vind ik dat de geregistreerde meerdere jaren it of aan it gerelateerde werkervaring moet hebben.
Trouwens ook op oudere leeftijd kun je met veel it ervaring door een verkort programma te volgen een hbo of universitair diploma behalen.
Er zijn veel personen die de basismodules (HE.1, HE.1 en HE.2) van AMBI hebben gedaan. Dit is inderdaat niet meer dan een intro in de ict. En een aanmerkelijk kleinere groep die het gehele traject inclusief afstudeermodule hebben afgerond, hebben indertijd de mogelijkheid gehad zich te laten registreren als RI bij het VRI. Het volledige traject is qua breedte en diepgang zeker (afhankelijk v/d studierichting) te vergelijken met HTS-informatica c.q. HEAO-BI. Ik vind dan ook dat alleen volledig AMBI een minimale eis voor toelating tot het register kan zijn. Devaluatie van het vakgebied treed vooral arbeidstekorten in de ict-markt op te vullen met ‘ict’ers’ die oorspronkelijk zijn opgeleid in een ander vakgebied.