Google gaat de belangrijkste Europese beleidsmakers bij elkaar brengen om gezamenlijk een set richtlijnen op te stellen die de privacy van Europese internetgebruikers wereldwijd moet beschermen. Als voorbeeld neemt Google de richtlijnen omtrent de bescherming van privacy die Aziatische landen zijn overeengekomen.
De Aziatische landen, verenigd in de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC), zijn richtlijnen overeengekomen die bepalen hoe persoonlijke data gebruikt mogen worden in een commerciële context. De richtlijnen van de APEC worden nu door alle Aziatische landen gehanteerd, van het Europees-georiënteerde Australië tot het communistische Vietnam. De roep om bescherming van privacy nam toe naarmate de vrije handelsmarkt in Azië groeide.
"Wanneer zulke verschillende landen een set richtlijnen kunnen overeenkomen, dan denken we dat als model te kunnen gebruiken voor de rest van de wereld," aldus Peter Fleischer, de belangrijkste adviseur bij Google op het gebied van wereldwijd privacybeleid. "Wat we zien is een wereldwijd gebrek aan privacystandaarden."
Volgens Fleischer is het van essentieel belang voor de gezondheid van het internet, de globale economie en Google zelf dat er een aantal richtlijnen komt die de huidige lappendeken van conflicterende privacyregels vervangt. "Elke keer dat een persoon op het internet een creditkaart gebruikt, kan de informatie soms wel over de grenzen van zes of zeven landen gaan," aldus Fleischer.
Google stelt een aantal richtlijnen voor die bescherming moeten bieden tegen negen bedreigingen: het beperken van schade aan de privacy van individuen, bescherming tegen het verzamelen van data, notificatie aan gebruikers, toegang en correctie van foutieve data en het commerciële gebruik van privé-informatie.
Google wil ook in gesprek gaan met zijn concurrenten Microsoft en Yahoo om te zien of ze meer aan zelfregulering kunnen doen, bijvoorbeeld door afspraken te maken over hoe lang ze de cookies van gebruikers opslaan.