Atos Origin regelt de komende vijf jaar het beheer van de it-werkplekinfrastructuur van Almere. De gemeente wil met de uitbesteding geld vrijmaken voor innovatie, maar blijft zelf verantwoordelijk voor het ict-beleid en het applicatiebeheer.
Almere verwacht door het onlangs met Atos Origin gesloten uitbestedingscontract minimaal 10 procent op de kosten van de werkplekinfrastructuur te kunnen besparen. Atos Origin zal hiervoor een standaardwerkplekomgeving inrichten, waarbij de ondersteuning met modules wordt afgestemd op de behoeften van de gebruikers.
Het ict-budget daalt overigens niet, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Met de besparing op de standaardwerkplek komt er extra geld vrij voor innovatie. Almere verwacht verder dat de standaardisering de mogelijkheid schept om de innovatieve toepassingen sneller in te voeren. Onlangs is een programma gestart dat het peil van de digitale dienstverlening aan de burgers en bedrijven in enkele jaren moet verhogen.
Volgens de aanbestedingsstukken bedraagt de waarde van het contract 22 miljoen euro. Volgens de zegsman bestond er veel animo onder automatiseerders voor deze tender. Het contract wordt naar verwachting in het najaar definitief bekrachtigd. Eerst is er overleg met de vakbonden onder welke voorwaarden de (nu nog) achttien it-beheerders naar de automatiseerder overstappen. Momenteel omvat de ict-afdeling van Almere 44 arbeidsplaatsen. Na de afronding van het uitbestedingsproces ontstaat er een nieuwe, kleinere afdeling die zich bezig gaat houden met het ict-beleid en het beheer van (standaard)applicaties.
Virtualisatie
De ict-infrastructuur van de gemeente Almere (pc’s, rekencentrum, helpdesk, bekabelingsinfrastructuur en vaste telecommunicatie) gaat over in handen van Atos Origin. Het computerplatform bestaat uit vijftig Windows 2003 servers, twee Unix-clusters (met elk twee servers), één Unix-testserver en twee Linux-servers. Atos Origin zal dit platform overzetten op een gevirtualiseerde serveromgeving (utility based computing).