Sociale netwerken als Facebook en MySpace kosten werkgevers handen vol geld. Dat blijkt uit Brits onderzoek.
In Groot-Brittannië is er al enige tijd een discussie gaande over het gebruik van sociale netwerken tijdens werkuren. Veel werkgevers hebben de sites geblokkeerd, omdat gebruik zou leiden tot daling van de arbeidsproductiviteit.
Nu is er een partij opgestaan die zich fel keert tegen het gebruik van de netwerken. Mike Huss, directeur van Peninsula, een gerenommeerd bureau dat is gespecialiseerd in arbeidsrecht, roept bedrijven op om sites als MySpace en Facebook te blokkeren. "Waarom zouden werkgevers hun medewerkers toestaan om twee uur per dag door te brengen op zulke sites?", vraagt Huss zich af.
Huss baseert zijn uitspraken op onderzoek. In opdracht van zijn bureau is een survey gehouden onder 3500 ondernemingen. Werknemers die tijd doorbrengen op sociale netwerken zouden ondernemingen 130 miljoen pond per dag kosten, citeert de BBC uit het onderzoek. Maandelijks besteden werknemers volgens Peninsula 233 miljoen werkuren aan online sociale activiteiten op sites als MySpace en Facebook.
Daling productiviteit
Alles bij elkaar zorgen online sociale netwerken voor een behoorlijke daling van de arbeidsproductiviteit, meent Huss. Hij gelooft niet in de positieve effecten van de netwerken.
Eerder mengde de Trade Union Congress (TUC) zich al in de ‘sociale netwerk discussie'. De meeste Britse vakbonden zijn aangesloten bij de TUC.
De TUC heeft een heel andere mening dan Peninsula. "Dat sommige werkgevers de netwerken blokkereren, is een overreactie," schrijft de TUC. Ze vindt dat goede werkgevers hun werknemers in ieder geval tijdens pauzes moeten toestaan om sociale handelingen te verrichten op hun Facebook of MySpace profiel. De belangrijkste reden: de netwerken zijn een onlosmakelijk onderdeel van de levens van veel werknemers geworden.
In het toestaan van gebruik tijdens pauzes gelooft Huss niet. "Ik denk dat het makkelijker en goedkoper is om het gebruik volledig te verbieden."
Om meer duidelijkheid te scheppen, zette de Trade Union Congress (TUC) haar standpunten uiteen in een paper. Nederlandse vakbonden hebben zich, zover bekend, nog niet over dit onderwerp uitgesproken.