VMware lanceert deze week een versie van zijn hypervisor voor integratie in de hardware. Dell, IBM, HP en andere fabrikanten gaan de virtualisatiesoftware inbouwen op hun servers.
Om ESX Server in de hardware te kunnen verwerken moest VMware zijn serversoftware sterk uitkleden. VMware verwijderde onder andere de Service Console. Die functionaliteit is nu beschikbaar in de kernel van het Red Hat Linux besturingssysteem volgens Martin Niemer, VMware's Europese hoofd productmarketing.
VMware noemt ESX Server 3i "het nieuwe architecturele fundament voor VMware Infrastructure 3". Het is VMware's antwoord op stappen van Microsoft en anderen om virtualisatie in te bouwen in het besturingssysteem. "VMware gaat een stap verder en plaatst de virtualisatiesoftware op het moederbord", bevestigt Niemer.
VMworld
Op het VMworld-congres in San Francisco introduceert VMware deze week ook nieuwe beheerssoftware die clients toegang geeft tot gecentraliseerde virtuele desktops. VMware Virtual Desktop Manager 2 is onderdeel van de virtual desktop infrastructure (VDI) die VMware vorig jaar op VMworld lanceerde.
Martin Niemer ontkent dat de virtuele desktopmanager VMware's antwoord op Citrix is. "Er zijn andere connection brokers op de markt, waaronder Citrix, die we zullen blijven ondersteunen. Ze bieden geavanceerde features die wij niet bieden. Virtuele desktops is een enorme groeimarkt van twee miljard in de VS in 2011 volgens IDC."
XenSource
Citrix nam in augustus XenSource over. De overname was essentieel voor Citrix' desktopvirtualisatie-strategie en brengt open source hypervisor Xen verder in Microsofts invloedsfeer. Windows Server 2008 is ontworpen om op de Xen hypervisor te draaien. Red Hat leek met open source hypervisor Xen ooit een concurrent voor VMware, maar de twee bedrijven werken nu steeds inniger samen.
Een derde grote productlancering op VMworld is VMware Site Recovery Manager. Gebruikers van VMware Infrastructure 3 kunnen daarmee rampenplannen voor hun datacentra opzetten, testen en uitvoeren. "We werken met alle belangrijke opslagmanagers om de Site Recovery Manager te integreren in de workflow", zegt Niemer. Meer details daarover komen in 2008.