Betalen met de mobiele telefoon via NFC (Near Field Communication) levert banken geld op. Zij kunnen het tegoed dat ‘op de mobiel’ staat gebruiken voor andere doeleinden, terwijl de klant er geen rente over ontvangt.
Dat betalen met de mobiele telefoon, waarmee nu proeven worden genomen in Rotterdam en Molenaarsgraaf, banken direct geld oplevert, werd gesignaleerd door Computable-lezer Ronald Heinen. Hij schrijft in een reactie op Computable.nl: "Dit soort betaaldiensten is voor banken zeer lucratief. Dit komt doordat over het geldbedrag waarmee een mobiele terminal gemiddeld is 'opgeladen' rente kan worden getrokken omdat het geld nog niet is uitgegeven."
Volgens Heinen gaat het om aanzienlijke bedragen. "Als 10 miljoen Nederlanders gemiddeld 25 euro op hun mobiel hebben staan, hebben de banken renteinkomsten over 25*10 miljoen = 250 miljoen euro." Bovendien besparen de banken doordat een hoop betalingshandelingen worden geautomatiseerd. "Kleine betalingen die handmatig gedaan worden zijn voor een bank relatief duur."
Voorlichter Raymond Peil van de Nederlandse Vereniging van Banken reageert: "Op zich heeft Heinen gelijk: de opgeladen bedragen worden togevoegd aan de 'float' waarover geen rente wordt vergoed maar waarmee wel een rendement behaald kan worden. Dit is niet anders dan bij de Chipknip."
Verdampen
Maar dat is niets nieuws, stelt Peil. "In de telecomsector staan enorme bedragen uit aan pre-paid beltegoeden, die 'verdampen' als je het niet gebruikt. Verder zijn er nog veel meer bonnen die je vooruit betaalt en later pas gebruikt, zoals telefoonkaarten, hotelbonnen en zo meer."
De systemen die nu worden getest, lopen overigens nogal uiteen. In de proef bij de C1000 in Molenaarsgraaf vervangt de mobiele telefoon de pinpas. Van een tegoed op het mobieltje is dus geen sprake. Bij de proef van Payter in Rotterdam is dat wel het geval.
Lees hier het artikel (met video) en de reactie van Ronald Heinen.
Dat is ook bij de chipknip zo. De chipknip gebruik ik veel en vind het zeer handig. Na het opladen staat er gemiddeld zo’n 70 euro op, gezien de houding van de bank, banken en de postbank t.a.v. de chipknip halen ze daar hun neus voor op. Mijn mobieltje gaat ooit misschien wel de chipknip vervangen, omdat ze de laatst genoemde niet meer ondersteunen … maar eerder niet!
Correctie: in de genoemde pilot bij de C1000 in Molenaarsgraaf, uitgevoerd door o.a. Rabobank, KPN en LogicaCMG, is absoluut geen sprake van een prepaid betaaltegoed op de telefoon. Het betreft hier “pinnen met je mobiel”! De mobiele telefoon vervangt alleen de rol van het bankpasje, als het gaat om het tot stand brengen van een pin transactie. Verder werkt het hele proces exact zoals de consument gewend is. Er is dus geen extra “float” in deze dienst gecreeerd. Het vergelijk met Chipknip of andere prepaid betaalmethoden gaat dan ook volledig mank.
Er is overigens ook niets lucratiefs aan betalen, dat is eenvoudigweg geen winstgevende activiteit. Het is alle betrokken partijen erom te doen om andere mobiele diensten mogelijk te maken, waarvoor mobiel betalen een enabler, een voorwaarde is, om die te laten slagen. Voor meer achtergrond informatie zie http://www.yellowlab.nl/?cat=3.