Intel introduceerde twee jaar terug de nieuwe basisarchitectuur Core voor zijn processoren. De aloude Netburst-basis van de Pentium 4-chips is nu geheel verlaten met de komst van de nieuwste quadcore-processoren.
Intel heeft zijn nieuwste quadcore-processoren (codenaam Tigerton) voor middelzware en zware servers gelanceerd. Die multiprocessor-chips (mp) zijn gebaseerd op de Core-basisarchitectuur die Intel twee jaar terug introduceerde. Sindsdien heeft het bedrijf zijn verschillende categorieën en varianten processor stap voor stap overgeheveld naar Core.
De nu verschenen Xeon MP-chips voor de bovenkant van Intels x86-processorbereik is de laatste die categorie die nog niet over was. Servers en de processoren daarvoor hebben nu eenmaal een veel langere levens- en ontwikkelduur dan bijvoorbeeld desktopchips. De Tigerton-processoren nemen de plaats in van de dualcore Tulso-chips, die in augustus vorig jaar zijn verschenen.
Die Xeons hebben een verbruik van 95 of 150 Watt, afhankelijk van de variant (gebaseerd op kloksnelheid en grootte van het cachegeheugen). De acht varianten van de Tigerton kennen een energieverbruik van 50, 80 of 130 Watt.
Ondertussen onthult concurrent AMD maandag eindelijk zijn eerste quadcore-processoren (codenaam Barcelona). In tegenstelling tot die van Intel zijn dit wel echte quadcore-ontwerpen. Intel heeft er namelijk voor gekozen eerst twee dualcore-processoren te koppelen in één silicium-omhulsel. Daarmee had het quadcore-chips aanmerkelijk eerder op de markt dan AMD. Ook de Tigerton is eigenlijk een dubbele dualcore. AMD stelt dat zijn ontwerp efficiënter en krachtiger is, maar dat moet zich in de praktijk nog bewijzen.