Het Nederlandse ict-bedrijf Centric heeft opnieuw een aanbod gedaan aan voormalige medewerkers van het Belgische bedrijf Apem. Daarmee wil het een nodeloze ontslagprocedure vermijden.
Centric ontkent de beschuldigingen van de Belgische vakbond LBC in alle toonaarden. Volgens het Nederlandse ict-bedrijf eiste de bond voor 42 voormalig medewerkers van het Belgische bedrijf Apem een forse ontslagvergoeding en achterstallig loon, terwijl deze mensen nooit in dienst zijn geweest van Centric.
Aanbod
Eind juli kocht Centric het failliete bedrijf Apem en bracht volgens de bonden een fors aantal medewerkers onder in het bedrijf MIS Schelle. Dat ging enkele dagen daarna ook failliet. Na drie aangetekende brieven aan Centric-directeur Sanderink, kregen de gedupeerde werknemers eind augustus het aanbod om alsnog in dienst te treden bij Centric Managed ICT-services Brussels.
Vakbondsecretaris Kathleen Maes van de vakbond LBC liet toen al aan Computable weten dat het faillissement van MIS Schelle een staartje zou kunnen krijgen. "Centric heeft werknemers nooit aangemeld bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. Daarmee waren zij feitelijk zwartwerkers. Centric heeft zich schuldig gemaakt aan strafbare feiten. Centric spreekt de beschuldiging van ‘frauduleus failliet' tegen. ‘Centric verzekert dat niemand van deze mensen betrokken is bij het faillissement. Zij zijn nooit in dienst geweest van Centric en hebben niet één dag voor het bedrijf gewerkt', staat te lezen in een verklaring van het bedrijf.
Schadevergoeding
Met het aanbod om bij Centric in dienst te komen voldeed het bedrijf aan de verplichtingen uit het eerste contract dat met de medewerkers is gesloten, namelijk om hen een baan aan te bieden. Slechts zeven mensen bleken hierin geïnteresseerd. Voor de overige 42 eisten de vakbonden een ontslagvergoeding en de betaling van achterstallig loon.
Om een nodeloze procedureslag te vermijden, deed Centric afgelopen week alsnog een voorstel aan deze mensen. Centric biedt de 42 ex-werknemers van Apem een schadevergoeding van vijfduizend euro, staat te lezen in de verklaring. Dit voorstel werd door de vakbonden onmiddellijk afgewezen.
Wat Centric vergeet te melden aan de pers: een van de redenen waarom de Belgische vakbonden het “aanbod” van Centric hebben afgeslagen, was omdat Centric voorstelde de vergoeding aan de slachtoffers van de frauduleuze faling te betalen via Nederland, om zo de Belgische sociale zekerheid en fiscus er nogmaals op te leggen. Een onwelriekende constructie waaraan de werknemers niet wensten mee te werken. Zegt wel veel over de manier waarop Centric zaken doet…