Werken voor een bekabelingsbedrijf betekent voortdurend aanpassen aan de nieuwe ontwikkelingen. Nu is dat een kenmerk van de complete ict-branche, maar het introductietempo van nieuwe categorieën kabels is wel erg hoog en brengt telkens een enorme verandering teweeg in de hele keten. Om te beginnen zijn de leveranciers gemiddeld een jaar bezig met het aanpassen van hun oplossingen aan de nieuwe standaard. Opmerkelijk genoeg kwamen we meer dan eens tot de ontdekking dat het nieuwe materiaal, dat in de testen uitstekend presteerde, in de praktijk aanzienlijk lagere transportsnelheden liet zien. Inmiddels weten we alles over praktische uitdagingen als ‘de-embedding’, ‘centering’ en ‘alien crosstalk’.
Ook voor onze installateurs is het iedere keer een hele kluif om de juiste kwaliteit te blijven leveren en opnieuw de certificeringen te halen voor een nieuwe categorie. De nieuwste trend is trouwens het binnen een categorie aanpassen van kabeldiktes en -vormen, met allemaal hun eigen, unieke accessoires van aansluitingen en connectoren…
Hoe geavanceerder het materiaal, hoe belangrijker het wordt dat de installatie op de juiste manier gebeurt. Helaas komt het nog steeds voor dat je een kantoor binnenloopt en rollen kabel op de grond ziet liggen, of – nog véél erger – de kabels dwars door het kantoor liggen en mensen er dagelijks met hun bureaustoel overheen moeten rijden. Ik hoop dat het geen verrassing is dat dit de kwaliteit niet ten goede komt. Voor de eindgebruikers zijn de tegenvallende prestaties die hieruit voortkomen erg kostbaar, omdat meestal eerst een uitgebreid test- en meettraject wordt uitgevoerd door dure technici voordat het euvel van een verkeerde installatie ontdekt wordt. Het belang voor de hele branche om te blijven investeren in de opleiding van de installateurs is dan ook onverminderd aanwezig. Installatie zou zeker geen sluitpost moeten zijn of erger nog, een mogelijkheid om kosten te besparen.
Martin Verweij
Benelux Sales Manager bij Siemon