De laatste versie van het p2p-programma Tribler laat gebruikers een saldo opbouwen op basis van de bandbreedte die ze voor uploads beschikbaar stellen. Dit ‘bandbreedtekrediet’ zou kunnen uitgroeien tot betaalmiddel, denken onderzoekers.
Bij veel p2p-programma's wordt de downloadsnelheid van een gebruiker mede bepaald door de uploadsnelheid die hij beschikbaar maakt. De nieuwste versie van Tribler, dat gebruikmaakt van het BitTorrent-systeem, laat gebruikers bandbreedte sparen, waardoor ze op een later tijdstip hun opgebouwde krediet kunnen inruilen voor snelle downloads.
Volgens de onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam, de Technische Universiteit Delft en de Universiteit van Harvard zou de laatste versie van Tribler een oplossing bieden voor het probleem dat alleen populaire downloads snel aangeboden kunnen worden: gebruikers zouden het programma ook kunnen laten draaien als ze niet aan het downloaden zijn, om zo 'bandbreedtekrediet' op te bouwen.
Betaalmiddel
De twee Nederlandse universiteiten onderzoeken nu samen met de Amerikaanse universiteit of bandbreedte in de toekomst als betaalmiddel kan worden gebruikt. Ze zien een wereldwijde markt voor zich, waar bandbreedte verhandeld kan worden, en ze speculeren zelfs al over een echte wisselkoers.
De onderzoekers denken ook na over 'social networking': vrienden kunnen filmpjes onderling delen via een eigen netwerk, waarbij hun gezamelijke uploadcapaciteit wordt gebruikt om muziek en video's live te streamen. Deze vriendenkringen zorgen er ook voor dat het netwerk verstoken blijft van allerlei malafide praktijken. Het is de bedoeling dat de gebruikers een vertrouwensband met elkaar aangaan en misbruikers van het systeem rapporteren en uit de groep zetten.
Of internetproviders ook enthousiast worden van klanten die hun bandbreedte verhandelen, is uiteraard nog maar de vraag. Een verbod op het doorverhandelen van bandbreedte is bij de meeste isp's zelfs in de algemene voorwaarden opgenomen.