De kennisoverdracht tussen gemeenten over open source software en open standaarden schiet tekort. Dat is een van de grootste knelpunten bij de overgang naar een open overheid.
Ict-beslissers zijn vaak niet op de hoogte van de open standaarden en open source software die bij omliggende gemeenten in de informatiesystemen wordt doorgevoerd. Dat stelt OSOSS in een onderzoek naar de knelpunten bij de open overheid.
OSOSS stimuleert overheidsorganisaties om open standaarden te gebruiken in hun systemen en informeert over open source software. Om de kenniskloof te dichten worden informatiebijeenkomsten georganiseerd. Gemeenten die open standaarden of open source software doorvoeren, wisselen informatie uit.
Statement
Het ‘Manifest Open Overheid', een gezamenlijk statement voor meer leveranciersonafhankelijkheid, interoperabiliteit, transparantie en digitale duurzaamheid, is nu ondertekend door 48 overheidsinstanties (vooral gemeenten) waaronder Utrecht, Den Haag en Amsterdam.
OSOSS-voorzitter Jan Willem Broekema: "Die gemeenten vertegenwoordigen 6 miljoen inwoners. Daarnaast zijn ook andere overheden bezig met open source en open standaarden."
De ontwikkelingen gaan desondanks door.
Omstreeks eind September kunnen alle gemeentebesturen, gemeenteraadsleden, inwoners hun gemeenten beoordelen met betrekking tot de begrotingen van 10 subgroepen, in absolute bedragen, percentages en kosten per inwoner over de afgelopen jaren 2004,2005,2006.
De gemeenten kunnen worden geraadpleegd per regio, per provincie met betrekking tot efficientie van hun organisatie.
zie voor verdere constructie en opbouw http://www.gemeenteanalyse.nl
Tussen gemeenten vindt op afdelingsniveau uitwisseling van kennis plaats. Denk daarbij aan landelijke of regionale ontmoetingen van bijvoorbeeld de lokale belastingdiensten. Er wordt kennis gedeeld op het gebied van gebruik van de belastingapplicatie. Zo heeft een gemeente in de Drechtsteden managementinformatie laten ontwikkelen en deelt deze kennis in de vorm van het kosteloos ter beschikking stellen van de scripts met andere gemeenten. De behoefte en beschikbaarheid moet wel worden gezien door de kennisontvangende gemeente. Integere consultants kunnen daar een bijdrage aan leveren door te wijzen op de oplossingen die bij andere gemeenten zijn gerealiseerd.