Tegen de avond wordt de eerste versie van Python 3000 vrijgegeven. Bijzonder aan Python 3000 is dat het niet backwards compatibel is met eerdere versies.
Aan het eind van de dag verschijnt de eerste Python 3000 release (3.0a1, dwz alpha-1) op python.org. Py3k is een definitieve breuk met eerdere versies van deze programmeertaal. Ontwerper Guido van Rossum: "Python 3.0 is mijn poging om de beginnersfouten die ik bij het definiëren van de taal gemaakt heb, te verbeteren. Voor één keer gaan we helemaal breken met de backwards compatibiliteit."
Python is een objectgeoriënteerde hogere programmeertaal die in 1991 door Guido van Rossum werd ontwikkeld. In een interview met Computable vertelt van Rossum over de geboorte van zijn geesteskind.
In december verschijnt de alphaversie van versie 2.6 van Python, dat nog wél backwards compatibel zal zijn, maar daarnaast toegang biedt tot Py3k-eigenschappen via het future
-statement en door een ‘Py3k warnings mode'. Van Rossum adviseert om bestaande projecten eerst te porten naar versie 2.6 en vervolgens gebruik te maken van de 2to3 converter die 2.6-code volledig automatisch vertaalt naar versie 3.0. Als de vertaalde code toch fouten bevat, moet terug worden gekeerd naar de broncode in 2.6-formaat. Het wordt ten stelligste afgeraden om de automatische gegenereerde 3.0-code handmatig aan te passen. Wie zich aan dit advies houdt, kan zijn clièntele namelijk automatisch twee softwareversies bieden: eentje die draait op 2.x- en eentje die draait op 3.0-platformen.
Maar ook gebruikers die terugschrikken voor dit grondige proces, hoeven volgens van Rossum niet te vrezen: "We willen er voor zorgen dat gebruikers van Python 2.x nog jarenlang ondersteund worden. Als je geen zin hebt in de transitie, of denkt dat het je nog een paar jaar gaat kosten, dan zit je in de tussentijd niet in een vacuum."
Misschien wel de bekendste toepassing is het gebruik van Python als scriptingtaal (een taal waarin een webserver communiceert met webtoepassingen, zodat applicatieverzoeken van webgebruikers kunnen worden beantwoord). Python kan ook gebruikt worden voor vele andere vormen van webontwikkeling. Daarnaast wordt Python veel gebruikt om netwerken op een laag niveau te programmeren. Binnen softwareontwikkeling kan Python gebruikt worden voor onder andere build control, compilatie, testen, bug tracking en project management.
Gok dat de bekendste toepassing van Python nog altijd de originele Bittorrent client is 😉 In het artikel wordt gedaan alsof in Python geen normale applicaties te maken zijn.